back to top
csütörtök, június 20, 2024

Josef Newgarden bevette Texast

Dátum:

Megosztás:

Elképesztő versenyt hozott az IndyCar idei első ovál fordulója. Drámák, hibák, balesetek és szemet gyönyörködtető csaták jellemezték a versenyt.

- Reklám -

Jack Harvey a szombati balesetét követően nem tudott rajthoz állni, a helyére az utolsó pillanatban Santino Ferrucci ugrott be a Rahal Letterman Lanigan Racing 45-ös Hondájába.

- Reklám -

Scott McLaughlin már a második körben kívülről megelőzte Rosenqvistet ezzel rögtön a verseny elején átvette a vezetést.

Rossi túl korán kezdett gyorsítani a rajtnál, ezért egy helyet vissza kellett adnia, de nem ez volt a legnagyobb problémája. A 27-es Honda a 12. körben lelassult és az Andrettis számára ezzel véget ért a verseny, ezzel folytatódott az amerikai balszerencsés szériája.

- Reklám -

Megindultak a bátrabbak

O’Ward az újrarajtnál négy helyet szerzett, McLaughlin-hoz hasonlóan a felső íven tudott előzni a mexikói. Az újonc Kyle Kirkwood is a bevállalósabb pilóták közé tartozott, szintén kívülről sikerült átlépnie Newgardent.

Sato pitelését Malukas rontotta el, miután utóbbi lefulladt, ezzel blokkolva a japán útját csapatához. Takuma Sato a kiállások előtt a 2. helyen haladt, de ezzel több, mint 15 pozicíót veszített.

Fogyatkozik a mezőny

A 99. körben véget is ért Sato versenye, miután DeFrancesco felcsúszott egy ívet, ezzel a falba kényszerítette a japánt. Az emiatt bekövetkezett sárga zászlós periódus alatt Grosjean autója füstöt kezdett eregetni magából, és nem sokkal ezután motorhibával ki is állt a versenyből.

Pato O’Ward elütötte egyik szerelőjét, Rosenqvist autóját pedig korábban leengedték, mielőtt megfelelően rögzízették volna a kereket. Mindkét Arrow McLaren SP pilóta a mezőny hátsó felében találta magát a hibákat követően.

Jöttek a nagyobb ütközések

Az újraindítást követően csúnya balesetet láthattunk, az újonc Klye Kirkwood alatt a négyes kanyarban megúszott az autó és nagy erővel csapódott a falba. A pilóta saját lábán hagyta el a helyszínt, de autója jelentős kárt szenvedett. Az interjúban Kirkwood elmondta, hogy DeFrancesco kényszerítette a NASCAR által a pályán hagyott PJ1-al borított ívre, ezért csúszott meg.

Újabb borzalmas baleset következett a zöld jelzés után, DeFrancesco levágta a kanyart, emiatt átcsúszott a pályán keresztben, és magával vitte Hélio Castroneves, illetve Graham Rahal autóját is, így mindhárman kiestek. Santino Ferrucci hihetetlen szerencsével úszta meg az esetet.

A sárga alatt az Arrow McLaren SP versenyzője Rosenqvist is kiállni kényszerült a versenyből, miután a pitbe érve jelezte szerelője, hogy technikai probléma miatt nem tudja folytatni a futamot.

Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist | Fotó: Penske Entertainment: Chris Jones

Nagybetűs autóverseny kezdődött

Newgarden és McLaughlin párbajához Veekay és Will Power csatlakozott, Josef Newgarden autója lelassult, Scott Dixon és Ericsson is megelőzte a Penske pilótáját.

Rinus Veekay tempót talált és megelőzte Scott McLaughlint, így a 160. körben az élen találta magát. Nem örülhetett sokáig a vezetésnek a holland, hiszen Will Power begyújtotta a rakétákat és kettőt előzve átvette a vezetést, Scott Dixon is megmutatta magát, feljött a 3. helyre.

A hétszeres NASCAR bajnok Jimmie Johnson eközben megvillantotta az ovál pályákon szerzett tapasztalatát. Igaz az IndyCar-ban ezidáig nem indult ezeken a futamokon, az idei évben minden versenyen részt vesz majd. Johnson erőből előzve a riválisokat egészen a 9. helyig kapaszkodott fel.

Tovább folytatódott a harc, remek előzésekkel Ericsson az élre állt. A 186. körben zöld zászló alatt kezdődtek meg a pitkiállások, Rinus Veekay nyitotta a sort. Nem sokkal utána érkezett Colton Herta, de csapat elrontotta a szerelést, így visszaesett. McLaughlin, Newgarden és Will Power kiállása is tökéletesre sikeredett.

A verseny hajrájában fokozódtak az izgalmak

McLaughlin visszavette első helyét, miután rendeződött a mezőny, őt Newgarden követte a második helyen, majd Ericsson, Veekay és Power következtek. Johnson egészen a 7. helyig tört előre, amikor 35 kör volt hátra a futamból.

Veekay lendülete elfogyott, Jimmie Johnson is megelőzte őt, ezzel előbbi visszaesett a 8. helyre, Pagenaud pedig már a legjobb ötben autózott.

10 körrel a vége előtt Johnson el tudott menni a visszalassuló Pagenaud mellett, majd Dixon és Palou is megelőzte a franciát.

3 körrel a vége előtt McLaughlin és Newgarden maradtak harcban a győzelemért. Az óriási forgalomban végül Newgarden rutinos manőverrel kívülről mellément az új-zélandi tehetségnek, és az utolsó métereken megelőzte őt, ezzel megnyerve a texasi IndyCar fordulót.

  1. Josef Newgarden
  2. Scott McLaughlin
  3. Marcus Ericsson

Jimmie Johnson az előkelő 6. helyen fejezte be élete első ovál futamát az IndyCar-ban.

A teljes végeredmény itt tekinthető meg.