back to top
hétfő, május 20, 2024

Johnson magabiztosan várja a 2022-es évet

Dátum:

Megosztás:

Jimmie Johnson bemutatkozó éve nem sikerült jól az IndyCar-ban. A hétszeres NASCAR-bajnok az idei évnek azonban önbizalommal telve rugaszkodik neki.

- Reklám -

Több, mint 2 évtizednyi szériaautózást követően nem egyszerű a formulaautókra való váltás. Ezt tavaly megtapasztalhatta Jimmie Johnson is, aki mindössze 4 alkalommal tudott bekerülni a legjobb 20-ba. A rosszul sikerült kezdet azonban nem tántorította el a NASCAR-legendát, aki idén az ovál versenyeket is bevállalva teljes szezont fut az IndyCar-ban.

- Reklám -

„Sokan azt mondják, ez már nem megy nekem. Nem vagyok alkalmas arra, hogy versenyautót vezessek” – mondta Johnson. „Szerencsére az évek során elég vastag bőrt növesztettem az arcomra, így leperegnem rólam ezek a dolgok. Nem érdekel, mások mit gondolnak. Ez csakis egyedül rólam szól, senki másról.”

„A magam szórakoztatásáért versenyzek, és jól érzem magam. Legutóbb tinézserként voltam ilyen felszabadult. Akkor is csak azért versenyeztem, mert versenyezni akartam. Most is ugyan ezt érzem, és élvezem, hogy azt csinálom, amit szeretnék.”

- Reklám -

Johnson elmondta, a tavalyi évet főként a tanulásnak szánta, idén azonban mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy visszatérjen az élmezőnybe.

„A tavalyi évet azzal töltöttem, hogy megpróbáltam ráakaszkodni a mezőny végére, és tartani a tempójukat. A szezon végére pedig ez már sikerült is!” – mondta. „Idén úgy érzem, sokkal versenyképesebb leszek. Főleg az ovál pályákon lehet esélyem. Az lesz a kulcs, hogy minél gyorsabban megtanuljam, hogyan viselkedik oválon az autó, és ráérezzünk a jó beállításokra. Minél gyorsabban sikerül ezt megoldani, annál nagyobb esélyem lesz a dobogón végezni.”

„Remélem idén képes leszek félretenni a gondolkodást, és csak a vezetésre koncentrálni. Tavaly ez volt az egyik nagy gond; túl sokat agyaltam a dolgokon. Remélhetőleg, ha az oválokhoz érünk, ott a tapasztalatom már kifog segíteni.”

Na, és hogyan tovább?

Első körben Johnson 2 éves szerződést írt alá Chip Ganassival, azonban elmondása szerint nem zárja ki a hosszabbítás lehetőségét. Példaként Mario Andrettit hozta fel, aki még 54 évesen is a mezőny tagja volt.

„Minél több időt töltök egy adott pályán, annál jobb leszek. 1-2 évnyi oválozás után akár a győzelemig is eljuthatok. Végső soron ez a célom, ehhez azonban kelleni fog még pár szezon. Azt hiszem, Chipnek sem lenne ellenére a hosszabbítás, és a csapat többi tagja is örülne neki. Pár évig még szeretnék versenyezni. Mario (Andretti) ha jól tudom, 53 évesen nyerte utolsó futamát, úgyhogy bennem is ott van még a remény” – mondta a 46 éves kaliforniai.

Az IndyCar szezon mellett Johnson idén is bevállalja a Daytona-i Rolex 24 órást. Immár 9. alkalommal veselkedik neki a verseny megnyerésének, de talán idén lehet a legjobb esélye a győzelemre. Nem kisebb nevekkel ül ugyanis egy autóban, mint Kamui Kobayashi, Jose Maria Lopez, valamint Mike Rockenfeller.  Mindhárman Le Mans-i győztesnek mondhatják magukat, „Rocky” pedig e mellett 2010-ben Daytonában is győzni tudott.

Ha pedig hozzátesszük, hogy immár második alkalommal indulhat annál a csapatnál, amely 2021-ben bajnoki címet szerzett, mégjobbak a kilátások a tavalyi versenyt második helyen záró gárdánál.