back to top
szerda, május 22, 2024

Érzelmes ünnepségen iktatták be Zanardit a Long Beach-i hírességek közé

Dátum:

Megosztás:

Alex Zanardi Long Beach utcáinak egyik legnagyobb legendája, elfoglalta megérdemelt örökös helyét a hírességek sétányán.

- Reklám -

Jim Michaelian versenypromóter csütörtökön távollétében beiktatta Zanardit a Hírességek sétányának 16. osztályába. Zanardi Olaszországban lábadozik azóta, hogy 2020-ban egy teherautóval ütközött, miközben kézikerékpárral versenyzett.

- Reklám -

Úgy éreztük, itt az ideje, hogy Alex megkapja a neki járó elismerést” – mondta Michaelian.

Az egykori csapattulajdonos Chip Ganassi, korábbi csapattársa, Jimmy Vasser és Max Papis, az olaszországi gyerekkori barátja, az IndyCar versenyirányításának jelenlegi tagja vette át az elismerést helyette.

- Reklám -

A trió szívből jövő emlékeket osztott meg Zanardiról. Az olasz egy 2001-es németországi balesetben elvesztette mindkét lábát, de ezután egy második karriert indított a kézi kerékpározásban.

Azt hiszem, egyszer beszéltem vele a balesetről” – mondta Ganassi. „Aztán az élete onnantól kezdve ment tovább. Soha többé nem említettük a lábait.

Mindannyian azt hittük, hogy az volt ennek a nagyszerű karriernek a vége, és nem vettük észre, hogy ez nem egy karrier vége, hanem egy másik nagyszerű karrier kezdete. Alex olyan életet fűzött össze, amit 10 ember nem tudott volna elérni.

Michaelian megjegyezte, hogy Zanardi, aki karrierje négy indulása során kétszer nyert Long Beachen, 1997-es győzelme után találta ki a győzelmi „fánkozást”. Ma már a verseny utáni burnout hagyományos ünneplés az amerikai motorsportban.

Jimmy Vasser és Alex Zanardi, a tökéletes csapat

Olyan volt, mint egy fél fánk, borzalmas volt. De abban az évben rengeteget gyakorolt, és elkezdte tökéletesíteni” – mondta Jimmy Vasser. „És az a sok rajongás, amit ezért kapott, hihetetlen volt. A rajongók fánkokkal teli dobozokkal jöttek hozzánk a pályán.

Zanardi Long Beach-i győzelme volt a második a Ganassi-pilóták négy győzelméből álló sorozatban, amelyet Vasser indított el 1996-ban, és amelyet Zanardi, majd Juan Pablo Montoya 1999-ben nyert meg egymás után. A trió ebben az időszakban négy egymást követő bajnoki címet is szerzett a Ganassi számára.

1997-ben, amikor Zanardi kezdte a fánkokat, Vasser volt a regnáló bajnok, és egy győzelem nélküli szezont teljesített éppen.

Zanardi azzal motiválta csapattársát, hogy tervezze meg a saját győzelmi ünneplését, és Vasser azzal viccelődött, hogy Ganassi autóját a falba fogja verni, amikor 1997-ben végre győzött.

Vasser szezonbeli győzelmét a Laguna Seca-i szezonzárón szerezte, ahol Zanardi a második helyen végzett, és ezzel megszerezte a bajnoki címet.

Épp a dugóhúzóban jöttem lefelé, amikor ő mellém húzódott, és vadul hadonászott a karjaival. Azt gondoltam, milyen jófej, hogy így örül a győzelmemnek” – mondta Vasser.

De ő csak integetett: ‘Ez az utolsó kanyar! Még nem törted össze a kocsit!’ Szóval, hogy segítsen nekem belém csapódott, és a falnak vezetett, így végül összetört az autó.

Ez volt az ünneplés… és ez volt életem legjobb időszaka” – jelentette ki érzelmesen Jimmy Vasser.