back to top
szerda, május 22, 2024

Túl van Alex Zanardi az első rehabilitációs kezelésén

Dátum:

Megosztás:

Alex Zanardi 2020-as súlyos balesete után megkezdte rehabilitációs folyamatának első ciklusát, Ravennában.

- Reklám -

Zanardit 2020 júniusában, egy Siena melletti jótékonysági kézikerékpárverseny lejtős szakaszán érte a baj, amikor egy teherautóval ütközött, és súlyos agysérüléseket szenvedett.

- Reklám -

Csodával határos módon túlélte, és mesterséges kómába került. 2021 decemberében írtunk róla, hogy hazaengedték a kétszeres CART bajnokot.

A Corriere di Bologna arról számolt be, hogy a ravennai hiperbár központban kezelték a folyamatban lévő felépülése részeként, és idén tavaszra tervezik a második ciklust.

- Reklám -

A központ igazgatója, Pasquale Longobardi elmondta, hogy az első ciklus jól sikerült.

Alex Zanardi jobban van, és a javulás egyértelmű. Nagy munkakedvvel érkezett ide. Ez egy kimerítő hónap volt számunkra, de különösen neki, a végén érthető módon haza akart menni” – mondta Longobardi a Corriere di Bolognának.

Most egy otthoni pihenő- és rehabilitációs program vár rá, majd tavasszal visszatér hozzánk.

Zanardi a 2012-es londoni és a 2016-os riói paralimpián hat érmet nyert Olaszországot képviselve.

Élete első olimpiáján, Londonban diadalmaskodni tudott a férfi H4-es országúti időfutamban és a H4-es országúti versenyszámban, négy évvel később pedig aranyérmet szerzett a férfi H5-ös országúti időfutamban és a vegyes csapatváltó országúti kerékpáros versenyszámban.

1997-ben és 1998-ban bajnoki címet szerzett a CART-ban. A szériába 2001-ben tért vissza, azonban egy lausitzringi baleset után mindkét lábát amputálni kellett.

Alex Zanardi
Fotó: BMW AG

Hogyan működik a Hiperbár Kamra?

A hiperbár kamra a környezetéből nyeri az oxigént és ezt koncentráltabb oxigénné változtatja. A levegő folytonosan kering a kamrán keresztül (bejön az új, kimegy a régi) és így a levegő nem állott.

A kamrában előállítható túlnyomás 1,3 bar, mely, ha a víz felszínéhez viszonyítjuk, 3 méteres mélységnek felel meg. Összehasonlítás céljából, a Földön 1 bar nyomás alatt vagyunk.

Ez a terápia ma egyike a legminőségibb természetes kezeléseknek, ami mindjárt látható, viszont nem ideiglenes, hanem tartós eredményekkel büszkélkedhet.

Alap vagy kiegészítő kezelésként használják minden olyan esetben, amikor hiány merült fel az oxigénszállításban.

A hiperbár kamrában lévő megnövekedett környezeti nyomás következtében, az oxigén lehetővé teszi, hogy a tüdő háromszor nagyobb mennyiségű oxigénhez férjen hozzá, mint amikor az ember normális nyomás alatt lélegzik.

Eképpen ösztönzi a „növekedési faktor“  és az őssejtek termelését, amik hozzájárulnak a gyógyuláshoz és a normális biokémiai és energetikai folyamatok visszaállításához a szervezetben – írja a HBCS honlapja.