back to top
hétfő, május 20, 2024

„Elitisták”, „Csak a pénzünk kell”; szétszedik az FIA-t az IndyCarosok

Dátum:

Megosztás:

Alexander Rossi és Graham Rahal is erősen nekiment az FIA Szuperlincesz rendszerének, miután megtagadták azt Colton Hertától.

- Reklám -

Graham Rahal szerint az FIA „elitista” és nem tiszteli az IndyCart.

- Reklám -

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko elismerte, hogy feladta a Colton Herta F1-be juttatására tett kísérleteit, miután nem sikerült elérnie, hogy az FIA különleges felmentést adjon az amerikai számára a szuperlicenszhez szükséges pontok tekintetében.

Az F1 egy elitista sport. Nem akarnak minket. Ezt ne feledjétek” – jelentette ki dühösen Rahal.

- Reklám -

Az amerikai cégek pénzét… na azt akarják. Gazdag amerikai magánszemélyek pénzét akarják. De a többiekkel nem törődnek. Mindig is így volt, és mindig is így lesz.

És azoknak, akik azt akarják mondani, hogy Colton Herta nem érdemelte ki a jogot. Tévednek. Ő ugyanolyan tehetséges, ha nem tehetségesebb, mint a többiek.

Ő egy bizonyított győztes. A csúcsra jutott, és kivételesen jól teljesített. Az F1-ben évek óta vannak olyan versenyzők, akik Herta tehetségének közelében sincsenek.

Akármi is a helyes és helytelen – a szuperlicenc-rendszer úgy tűnik, hogy az IndyCart „elbagatellizálja” néhány sorozathoz képest.

Korábban már Herta IndyCar főnöke, Michael Andretti is felfedezte magának az F1 „zárt körű klub” hozzáállását, miután az F1-es főnökök leszavazták az csatlakozási kérelmét.

Rossi az F1-es csapatokat hibáztatja Herta miatt

Alexander Rossi is kiállt kollégája mellett, és egy hosszú, több bekezdéses szövegben fakadt ki a szuperlicensz rendszer ellen.

Sokáig tartottam a számat, és nem szóltam hozzá a témához, de belefáradtam a tiszteletlenségbe” – kezdte érzelmes kifakadását Rossi.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy Coltonban (Herta) megvan a tehetség és a képesség, hogy az F1-ben szerepeljen.

A motorsport még mindig az egyetlen elit sport a világon, ahol a pénz felülmúlhatja a tehetséget.

Ami kiábrándító – és véleményem szerint az alapvető probléma – hogy a sportszakmai elem olyan gyakran háttérbe szorult az üzleti oldal mögött, hogy be kellett vezetni egy módszert annak érdekében, hogy bizonyos csapatok ne kizárólag az anyagi hátterük alapján vegyenek fel versenyzőket.”

Végső soron ezek a múltbeli döntések – akár kapzsiságból, akár szükségszerűségből – azok ami miatt Coltonnak (Herta) nincs lehetősége bekerülni a sportágba.