back to top
kedd, május 28, 2024

Covid-fertőzés vitte el a nyolcvanas évek IndyCar-csapatfőnökét

Dátum:

Megosztás:

78 éves korában Covid-szövődmények következtében elhunyt Vince Granatelli, a nyolcvanas évek többszörös futamgyőztes csapatfőnöke.

- Reklám -

Andy Granatelli fiaként a fiatal Vincent Joseph Granatelli főmérnökként kezdett az STP híres turbinaautóin, és ott volt akkor is, amikor az STP rövid ideig a Forma 1-gyel is flörtölt a hetvenes években. Mario Andretti az ő March-ukkal szerzett dobogót az 1970-es spanyol futamon.

- Reklám -

Granatelli akkor tudott igazán kilépni apja árnyékából, amikor átvette a nyolcvanas évek végén Dan Cotter IndyCar-csapatát. Az istálló színeiben nyerte meg Tom Sneva az 1983-as Indy 500-at, azonban a sikerek Cotter melletti fő letéteményese, Bignotti távozott a csapattól. Hasonló történt az Indy 500-győztes Snevával is, így a csapat visszaesett.

Granatelli úgy került a csapat élére 1987-ben, hogy Roberto Guerrero négy év alatt mindössze háromszor állhatott dobogóra. Vele a fedélzeten viszont Guerrerónak rögtön nyernie is sikerült Phoenixben, miután a mezőny legvégéről indulva (az autó megbukott a műszaki ellenőrzésen) az egész mezőnyön átgázolt. Guerrero aztán az Indy 500-on is vezetni tudott abban az évben Mario Andretti kiesése után, ekkor ráadásul már csak 23 kör volt hátra. Vesztét végül a nem jól működő kuplung okozta, amely miatt kétszer is lefulladt. Végül bár célba tudott érni, azt csak a nemrég elhunyt Al Unser mögött, másodikként.

- Reklám -

Milwaukeeban és Portlandben sikerült pole-ból indulni, azonban ezek csalódással értek véget. Clevelandben ez megint összejött, de csak ötödik hely lett belőle. A csapat szerencséje viszont ezt követően megfordult, Poconóban Guerrero dobogós lett, Mid-Ohióban pedig nyert. Egy súlyos indianapolisi tesztbaleset során Guerrero kómába esett, ami miatt a szezonzáró három futamot ki kellett hagynia. A kolumbiai így is negyedikként zárta az évet.

1988-at rengeteg balszerencse sújtotta, és csak két dobogó jött össze, a szezon végén pedig Guerrero távozott. 1989-ben még top 10-es helyezést is alig tudott hozni csapatával, 1990 sem alakult sokkal jobban, 1991-ben viszont súlyos pénzügyi problémák mellett is tudott nyerni két futamot.

Arie Luyendyk búcsúja

Arie Luyendik 1991-ben, friss Indy 500-győztesként lett Granatelli versenyzője és nyert nála két futamot. A holland hatodikként zárta az idényt, a csapatnak pedig az emlegetett pénzügyi nehézségek nyomán a Vince Granatelli Racingnek le kellett húznia a rolót.

Nagyon szomorú vagyok, nagyon mélyen érintett Vince halálhíre. (Granatelli személyében) egy igazi IndyCar-ikont vesztettünk most el, valamint egy nagyszerű barátot.