szombat, április 20, 2024

Búcsúzik Unser Sr-től a komplett amerikai autósportos világ

Dátum:

Megosztás:

Az amerikai autósport világának gyakorlatilag minden fontos tagja részvétét nyilvánította a tegnap elhunyt legenda, Al Unser Sr. felé.

- Reklám -

Az Unser família legsikeresebb tagja, a négyszeres győztes idősebbik Al tegnap 82 éves korában rákban elhunyt. A halálhír másnapján záporoznak az amerikai autósport legnagyobb alakjainak részvétnyilvánító üzenetei.

- Reklám -

„Egy igazi legendát vesztettünk most el aki bajnok a pályán és azon kívül is” – kezdi közleményében Roger Penske. „Al volt az Unser család csendes vezére. Óriási küzdő és az egyik legnagyobb, aki valaha kigurult az Indianapolis Motor Speedwayre. Az IndyCar-ban aratott sikerei mellett sikeressé tudott válni Pikes Peak-en és a NASCAR-ban is. Na meg ő volt a maga idejében mindössze a második négyszeres győztes az Indy 500-ak történetében. Egy fantasztikus, majdnem három évtizedet felölelő karriert tudhatott magáénak. Gondolatainkban most a családdal vagyunk, amely egy világszerte szeretett pilótát vesztett el.”

A négyszeres Indy 500-győztesek búcsúja

A másik négyszeres győztes Rick Mears is megemlékezett Unserről: „Annak idején még Parnellinél (a korábban szintén Indy 500-győztes exversenyző Parnelli Jones – a szerk.) találkoztunk a hetvenes években. Ekkor nála versenyzett Al. Akkoriban már ismertem Bobbyt Pike Peakből, de Al volt az első igazán profi versenyző, akivel valaha találkoztam. Egy kifinomult modorú úriember aki csak akkor mondta el a véleményét, amikor kérdezték. Ezen pedig az évtizedek sem változtattak. Al volt Bobby mellett a csendes figura a családban. Sosem volt igazán jó az időmérőkön. Viszont éppen ezért jaj volt neked, ha mondjuk mégis előre tudott kvalifikálni vagy a versenyek vége felé akár csak az élmezőnyben volt. Ő mindig a versenytempóra játszott. Rengeteget segített nekem. Mindig számíthattam a visszajelzéseire. Nagyszerűen kijöttünk csapattársként.”

- Reklám -

Mears legnagyobb örömére idén az immár Hélio Castronevesszel kibővülő négyszeres győztes csapat még egyszer összeállhatott egy teljes létszámú fotóra. „Nagyon örülök hogy ezt még egyszer össze tudtuk hozni. Sosem volt az a bőbeszédű figura. Inkább csak adják neki oda az autót és hadd menjen. De valószínűleg pontosan ezt szerettem benne.”

A. J. Foyt is csatlakozott Mears szavaihoz. „Nagyon szomorú voltam a hír hallatán. Szerencsére júliusban még tudtunk beszélni. Mindig sokat gondoltam rá már a kezdetektől fogva. Mindig óriási tiszteletnek örvendett a kedves személyisége miatt. Emellett pedig nagyon okos versenyző volt mindig. Neked is annak kellett lenned, ha le akartad győzni őt.”

Hélio Castroneves a négyszeres győztesek társaságának legújabb tagja. A brazil Instagram-posztban búcsúzott Unsertől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Helio Castroneves (@heliocastroneves) által megosztott bejegyzés

A korábbi rivális és csapatfőnök

„Egy úriembert vesztettünk el Allel” – fogalmazott korábbi csapatfőnökeként Parnelli Jones. „Ő volt a mi pénzemberünk. Indy 500-akat és számos versenyt nyert nekünk. Mindegy, hol versenyeztünk, ő megmutatta, képes nyerni. Mindezt Bobbyval ellentétben nagyon csendesen tette. De egy biztos: tudta, hogy kell bánnia a rábízott felszereléssel. 1992-ben például egy Buickkal lett harmadik!”

Jones aztán tovább méltatta Unser versenyzői képességeit: „Kemény ellenfél volt versenyzőként. Amikor például ellenem versenyzett vagy már csapattulajdonosként másnál, akkor is rajta kellett tartanunk a szemünket. Mindig irányítása alatt tartotta azt, amit kellett. Egy igazi gondolkodó volt a kormánynál. Sosem beszélt sokat, megtette ezt helyette az, ahogy versenyzett. Nem kérhettem volna nála jobb versenyzőt. A legjobb és pont. Mindig ott volt a végén, mindezt pedig általában az elején. Nagyszerű karrierje volt. A család többi tagjához hasonlóan gyakorlatilag bármit elvezetett.”

„Talán még a hatvanas években Pikes Peak-en találkoztam vele és Bobbyval. Egy jó barátot vesztettem el és a valaha volt egyik legjobb versenyzőt.”

A további részvétnyilvánítások

Az Indianapolis Motor Speedway is megadta a módját a búcsúnak.

A kétszeres Indy 500-győztes fiú, Al Unser Jr. posztja pedig így szólt: „Szomorú a szívem. Az édesapám tegnap elhunyt. Nagyszerű ember és még nagyszerűbb apa volt. Nyugodj békében, Apu!”

Takuma Sato: „Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy ott lehettem a Baby Borg-átadó ünnepségen. Elbűvölő és nagyon mókás beszédet mondott. Legmélyebb részvétem a családnak.”

A háromszoros Indy 500-győztes Dario Franchitti is megemlékezett: „Nyugodj békében, nagy Al. Négyszeres Indy 500-győztes, a Brickyard mestere és egy igazi úriember.”

A nagy rivális Mario Andretti így fogalmaz: „Óriási veszteség és szomorúság tölt el Al halálhíre kapcsán. A valaha volt top 5 versenyző egyike. Emellett pedig a valaha volt legkedvesebb, legnyugodtabb, legokosabb, legkeményebb és legszerethetőbb ember. Jókat szórakoztunk – és ittunk meg egy sört a végén – és csatáztunk egymással dirtön.”