vasárnap, december 10, 2023

Az oválpályák lettek Jimmie Johnson otthona

Dátum:

Megosztás:

Jimmie Johnson toronymagasan a legjobb eredményeit oválpályákon hozza. Itt is érzi a legjobban magát, nem véletlenül.

- Advertisement -

Úgy néz ki, jó döntésnek bizonyul az Jimmie Johnson részéről, hogy idén már tényleg teljes szezonban versenyez. A hétszeres NASCAR Cup-bajnok valósággal lubickol ahhoz képest, ahogy a városi és az épített pályákon teljesít. Élete első ovál-bevetésén rögtön hatodikként intették le Texasban, és sokáig az Indy 500-on is jól teljesített.

- Advertisement -

A legutóbbi hétvége az iowai rövid oválon pedig Johnson rövid oválkarrierjének legjobb eredményét hozta. Az első futamon még kört is tudott vezetni, végül aztán a vége nem sikerült igazán jól, és tizenegyedik lett. A csúcspont aztán a vasárnap lett, ahol ötödikként intették le. Ez karrierje legjobb IndyCar-eredménye.

Egyre jobban értem, hogy díjazzák ezek az autók az agressziót, és hogy mi kell ahhoz, hogy ott maradjon, ahol én azt szeretném” – mondja Johnson az alkalmazkodással kapcsolatban. „Minél gyorsabb vagy, annál több leszorítóerőd lesz. Rengeteg energia kell ezeknek a gumiknak a megfelelő működtetéséhez.

- Advertisement -

Két évtized NASCAR-tapasztalata nyilván az oválokon fizetődik ki a legkönnyebben Johnson. „Az oválok azok, amelyek a legtermészetesebbek számomra. Itt vagyok a legmagabiztosabb, itt tudom a legtöbbet kihozni az autóból, itt van a legtöbb leszorítóerőm, itt működnek a legjobban a gumijaim. De alakul a tempó városi és épített pályákon is. Sajnos ez a fejlődés nem annyira látványos, mint az oválokon. De fejlődök folyamatosan. Élvezem vezetni ezeket a kis rakétákat. Nagyon jó móka. Minden egyes alkalommal lenyűgöz, milyen sebességre képesek ezek az autók. Jó kis autók ezek.

Két újabb erős oválfutamának köszönhetően Jimmie Johnson már huszadik. Több teljes szezonos versenyző, így Illott, Harvey, deFrancesco, Kirkwood és Kellett is mögötte áll.

Így hangzott a felszabadult Jimmie Johnson rádiója az iowai hétvége során: