péntek, április 19, 2024

Az F1 miatt új nevet kap Amerika egyik legnagyobb csapata?

Dátum:

Megosztás:

Már több generáció óta a motorsporttal foglalkoznak, de nincs megállás az Andretti-család már kicsit sem családias csapata körül.

- Reklám -

Továbbra is a “világuralom” felé törekszik Michael Andretti csapata, amelyet ezentúl nem Andretti Autosportnak, hanem Andretti Globalnak kell hívni. Azóta, hogy kezdetben csak IndyCar-csapatot működtettek, kinőtték az eredeti műhelyüket és a sorozatot is.

- Reklám -

Emiatt új gyárba költöznek majd az elkövetkező években, hogy az olyan, többi sorozatban szereplő csapataikat is (egy név és) egy tető alá vonják, mint a fiatal pilótákat nevelő Indy NXT-, a világbajnoki címet nyerő Formula E-csapat, az Acura gyári programjához csatlakozó, Wayne Taylortól felvásárolt GTP-alakulat. De azonkívül a sportautók között a GT-kategóriában induló Andretti-program és a teljesen más szakághoz tartozó Extreme E-csapat is az amerikai bázishoz tartozik majd (szemben az ausztrál Supercarsban induló Walkinshaw Andretti Uniteddel, amiben csak résztulajdona van az amerikai cégnek).

Megszűnés szélére sodródik az egyik legjobb amerikai csapat

- Reklám -

Azt már korábban is bejelentették, hogy a Cadillac-kel tervezett F1-es csapat neve Andretti Global lesz, most azonban az egész céget beállították az új márkanév mögé. Ez a csapat második névváltása, miután a kezdeti években a Team Greenből kialakult csapat Andretti Green Racing néven indult az IndyCarban.

„Büszke vagyok arra, amit az Andretti Autosport az eddigi évek során elért, az emlékek között pedig sok különleges pillanatot őrizhetünk” emelte ki Michael Andretti csapattulajdonos.

„Annyira büszke vagyok a múltunkra, amennyire izgat, hogy mit hoz a jövő. Ahogy továbbra is bővítjük és építjük ezt az egész világon ismert versenyistállót, az a célunk, hogy a kultúra részévé váljunk, mind a szurkolók, a csapatok és a partnereink körében is.

Ez az átalakulás nagy mérföldkő a csapat életében, az új korszak még csak most kezdődik. Elkötelezetten dolgozunk majd a sikerért, és magabiztosan állítjuk, nagy dolgok várnak az Andretti Globalra.”

Tényleg nincs még vége

A pletykák szerint egy NASCAR-csapattal is tárgyalnak arról, hogy még egy szakágba terjeszkedjenek, viszont „csak” ez lehet a következő nagy dobás, amire a csapat indianapolisi központjában készülnek.

Az F1 mellett vághatja nagy fába a fejszéjét az Andretti

Ugyanis az újabb nagy lépés a csapat életében a Forma-1-be való csatlakozás lehetne, és bár az FIA minden feltételének megfelelve közel állnak a száguldó cirkuszba való belépéshez, még azért vannak akadályok előttük, mire ez ténylegesen bekövetkezne.

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere szerint az FIA nemsokára jóváhagyhatja az Andretti Global és a Cadillac közös jelentkezését, utána azonban a Formula One Managementnek is el kell fogadnia azt. Mivel a jelenlegi csapatok heves tiltakozással viseltetnek egy versenyképes istálló iránt, ezért kétséges, hogy őket beengedik majd a sportágat gazdaságilag szabályzó Concorde-egyezménybe.

Andretti esete mutatja meg, mekkora a probléma az F1 és az IndyCar viszonyával?