back to top
vasárnap, május 26, 2024

Andretti-belháború – apák napján csente el a győzelmet fia elől az apja

Dátum:

Megosztás:

11 szezonban osztozott egymással a versenypályákon az amerikai autóversenyzés egyik legsikeresebb családjának két tagja, de ennek ellenére nem adtak egymásnak több helyet, mint illendő lett volna.

Esős káoszfutamon történt az IndyCar legszorosabb befutója

- Reklám -

- Reklám -

1986-ben két F1-es bajnok is a CART-mezőny tagja volt, Mario Andretti és Emerson Fittipaldi személyében. Az addigi tengerentúli bajnokok mellett (Rick Mears és Johnny Rutherford) feltörekvő tehetségek (Bobby Rahal és Michael Andretti) is a mezőny részét képezték.

Michael Andretti harmadik teljes szezonját teljesítette a CART-ban, és két győzelemmel állt az első négy futam után, amikor a mezőny Portlandbe érkezett. Ugyan Emerson Fittipaldi indult a pole-ból egy esős időmérőt követően, Andretti magához vette a kezdeményezést, és elhúzott a mezőnytől.

- Reklám -

A verseny első felében az autók harmada kiesett, és úgy tűnt, Michael Andrettit senki nem állíthatja meg, hiszen Rahal, Rutherford és Mears is már a pálya széléről figyelte az eseményeket. Miután apját, Mariót is lekörözte, már csak 5 másik pilóta volt vele egy körön.

A második helyen haladó Roberto Guerrero összeakadt egy lekörözött pilótával, Andretti azonban még így sem nyugodhatott meg, ugyanis a Team Penske egy zseniális újítást vezetett be: a gumimelegítőket.

Az addig nem használt eszközöknek köszönhetően a csapat pilótája, Danny Sullivan az addig vezető Michael Andretti mellé ért vissza, amivel ütközés lett a vége. Előbbi nagy sebességgel csapódott a gumifalnak, míg a kisebb Andretti viszont maradt a mezőny élén.

Győzelmére egyetlen dolog volt veszélyes, az pedig a technika volt. A benzinpumpa romlott el az autójában, és bár folytatni tudta a versenyt, jelentősen lelassult. Így apja az utolsó 20 körben le tudta vadászni őt. Mivel Michael autójából a célegyenesben fogyott ki az üzemanyag – ugyan átgurult a célvonalon – egy elég szoros befutót követően Mario Andretti lett a futamgyőztese.

Ez volt a páros első kettős győzelme, amelyet még négy követett a 90-es évek elején. A következőre ugyanúgy Portlandben került sor, akkor azonban fordított sorrendben értek célba.

Michael Andrettinek egészen az év végéig várni kellett az újabb győzelmére, és végül 8 ponttal lemaradt a bajnoki címről Bobby Rahallal szemben. De ha Portlandben nyerni tud, akkor sem lett volna bajnok.