vasárnap, április 21, 2024

A holtszezonra csúszik a 2024-es hibrid erőforrás tesztje

Dátum:

Megosztás:

Júliusban is dolgoztak volna vele, most viszont mind a Chevy, mind a Honda azt kérte, hogy a hibrid erőforrás következő tesztjével várják meg a szezon végét.

- Reklám -

A Chevrolet és a Honda által gyártott új, 2,4 literes, duplaturbós V6-os hibrid motorok tesztjére eredetileg júliusban sor került volna. Ez most a két gyártó kérésére a holtszezonra tolódott. Korábban, még áprilisban, néhány versenyző közreműködésével mindkét gyártó tesztelte már a maga hibrid erőforrását, akkor még az ERS (energia-visszanyerő rendszer) nélkül. Közben ezek már mindkét helyen rendelkezésre állnak, a próbapados tesztek alapján viszont problémák mutatkoztak – innen a csúszás.

- Reklám -

A házasítás során a Racer információi szerint ugyanis arra van sztükség, hogy áttervezzék a forgattyútengelyeket, valamint megerősítsenek további elemeket. Előbbi kifejezetten sokáig is eltarthat a problematikus ellátási lánc okán, így csúszik a teszt a holtszezonra. A módosításokhoz szükséges gyártási idő miatt a tesztre szeptemberben vagy októberben kerülhet sor Indianapolisban.

Azon dolgozunk, hogy a tesztelés előtt különböző mérföldköveket érjünk el a teljes hibrid erőforrás-rendszerrel” – mondta Jay Frye, az IndyCar elnöke a RACER-nek a folyamattal kapcsolatban. „Ha ezt elértük, akkor kezdünk el aggódni a pályatesztek miatt. Ezzel kapcsolatban pedig semmilyen sietség nincs senki részéről. Szeretnénk mindent jól megcsinálni, elvégezni, és aztán a folyamat következő lépcsőfokára lépni. Ami az utóbbi időben történt, az azt mondhatjuk, hogy mindkét gyártónak ugyanaz a problémája. Szóval ez jó, nem igaz? Ez segít felgyorsítani az egész folyamatot. Ha az egyiknek az egyik dologgal, a másiknak pedig a másik dologgal lenne problémája, az nagyobb aggodalmat okozna. De eddig, ha valami történt, az a hibridek szempontjából mindkettőjüknél viszonylag egységes volt. És mindketten nagyon nyitottak voltak velünk és egymással is, hogy megoldják a problémákat.

- Reklám -

Van még idő

Később a Honda Performance Development részéről Chuck Schifsky határozottan cáfolta, hogy bármilyen problémájuk lenne az új hibrid erőforrás fejlesztésével. Frye szerint nem kell aggódni amiatt, hogy ez a csúszás a tényleges bemutatkozást is kitolná 2024-ről még későbbre.

Csak 2024 márciusában mutatkoznak be ezek az erőforrások versenykörülmények között. Épp ezért szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy mindent megteszünk, mielőtt pályatesztre mennénk. Minél több olyan dolgot tudunk most elvégezni a Hondánál és a Chevynél a próbapadon, annál jobb. A pályán futott teszt ugyanis borzalmasan drága. Előbb derüljenek ki a problémák laboratóriumi körülmények között a hibrid technológiával kapcsolatban.