back to top
szerda, május 22, 2024

Történelmi győzelmet szerzett a Porsche Indianapolisban, Button várhatja a Petit Le Mans-t

Dátum:

Megosztás:

Kettős győzelemmel készült a bajnoki fináléra a Porsche Penske Motorsport, aminek rendkívül szoros állással vág neki a mezőny.

- Reklám -

Nyolc év kihagyás után tért vissza az IMSA mezőnye Indianapolisba, a pályára, ahol jövőre már egy 8 órás Endurance-fordulót rendeznek majd. Idén azonban még „csak” egy 2 óra 40 perces sprintversenyre került sor.

- Reklám -

Tulajdonképpen a két Porsche az időmérőt és a versenyt is uralta, csupán ideiglenesen kerültek hozzájuk közelebb az ellenfelek.

Bourdais Cadillacje már a rajt után elvérzett, amikor hárman próbáltak beférni egymás mellé, és a francia megpördülése után a mezőny végére csúszott vissza.

- Reklám -

 

A második sárgát Dwight Merriman (#18 Era Motorsport, LMP2) okozta, aki a döntött kanyar kijáratán egy GTD autóval történt koccanás után találta magát a forgalommal szemben. Ugyan ez a pálya egyik leggyorsabb része, mindegyik pilóta el tudta kerülni őt, bár nem sokon múlott az ütközés több esetben sem.

Mivel a különböző kategóriák szétválasztásánál rosszul soroltak vissza a Porschék, a versenyirányítás visszasorolta őket safety car alatt a bajnoki éllovas, #31-es Cadillac mögé. Pipo Derani húzott el az újraindítás után, a Két Porsche beérte őt az utolsó órára.

A brazil végül lekörözöttek által kizökkentve elfékezte az első kanyart, amivel mindkét Porsche el tudott menni mellette Felipe Nasr-Nick Tandy (#7 és #6) sorrendben. Végül a kiállásoknál a korábbi F1-es pilóta hideg gumikon elfékezte magát, így a bajnokságban előrébb álló egység nyerte meg a versenyt.

A Porsche ezzel először nyert Indianapolisban a 2012-es Grand-Am siker után, és az újjáélesztett GTP-kategóriában először arattak kettős győzelmet (idén az Acurának ez már kétszer sikerült).

A #25-ös BMW ért be a harmadik helyen, amivel a rekordot jelentő ötödik dobogójukat szerezték meg. Ennek ellenére kisebb lemaradásban vannak a vetélytársakhoz képest a bajnokság 4. helyén. Az első hármast ugyanis mindössze 5 pont választja el (egy hétvégén 385 szerezhető) egymástól.

A Porsche egy új fegyverrel készül a szezonzáróra

Ugyan nem a gyári csapatba, de a Petit Le Mans-on debültál majd a kategóriában Jenson Button. Azóta Road Atlantán a brit világbajnok már tesztelhetett is.

„Köszönöm a JDC-Millernek, hogy Rocky és Tijmen mellett teljesíthetem a Petit Le Mans-t. Jól ment a mai nap, sok kört tettünk meg. Ez a pálya őrületes, nagyon gyors, jó a ritmusa, sok a szintkülönbség! Egy kis időbe beletelt, mire az új autóval megtanultam a pályát, de a végére sikerült, és jól éreztem magam, így magabiztosan várom a versenyt” – fejezte ki izgatottságát Button.

A Porsche három bajnokkal készül Le Mans amerikai megfelelőjére