szombat, április 20, 2024

Rendhagyó szabályt kellett alkalmazni a fontos versenyen

Dátum:

Megosztás:

A hétvégén rendezik meg az IMSA négy hosszabb futamából a harmadikat. A Daytonai 24 órás és a Sebringi 12 órás után Watkins Glenben lesz negyednapnyi száguldás, ami rögtön egy érdekes szabállyal kezdődött.

- Reklám -

Az IMSA bajnokságában a futamok nagy része 2 óra 40 perces (utcai pályák esetében ez lecsökken 100 percre). Azonban van a bajnokságban évi négy verseny, ami külön értékeléssel is rendelkezik.

- Reklám -

Az Endurance Cup néven futó, hosszútávú versenyekből álló sorozat javarészt az évad két felén helyezkedik el. Daytona és Sebring kezdi a sort tavasszal, míg a szezonzáró Petit Le Mans zárja az évadot ősszel.

A negyedik verseny, a Watkins Glen órás futama az egyetlen kivétel, ami a bajnokság közepét jelenti általában.

Csaknem a fél amerikai mezőny a Le Mans-i 24 óráson fog indulni

- Reklám -

Idén kiélezett a bajnoki harc az új márkák között az újjáélesztett GTP kategóriában, amiben a Le Mans-ban is használt LMDh autók indulnak. Az eddigi négy versenyen három márka tudott nyerni, a két Cadillac mellett a daytonai csaláson kapott Acura és a Porsche is bezsebelt egy-egy győzelmet.

Egy 100 éves megoldás segített a daytonai győztesnek

A BMW adós még egy sikerrel, de nem lesz könnyű dolguk, ugyanis a rajtsorrendet nem az időmérő, hanem az eddigi eredmények alapján állították össze. Történt ugyanis, hogy rendkívüli eső zúdult a pályára, és emiatt nem tudták megtartani az edzést.

Míg a NASCAR-ban és az oválversenyzésben az ilyen eset általánosnak számít, most épített pályán is gondot okozott az eső mennyisége, ami jóval ritkább.

Az IMSA-ban most kivételesen nem is pótolják be az időmérőt, a szervezők pedig úgy döntöttek, a bajnoki állás alapján állhatnak fel a rajtrácsra azon kategória autói, akik nem mehettek szombaton. A GTP mellett az LMP2-es és LMP3-as kategória is így járt, akik ugyan még ki tudtak menni a pályára, de senki sem futott mért kört addig, amíg rájuk nem szakadt az ég, káoszt okozva ezzel.

A rendhagyó rendelkezés miatt Watkins Glen pole-jából Nick Tandy és Mathieu Jaminet 6-os számú Porschéja indulhat majd, akik a long beach-i utcai futamon tudtak diadalmaskodni.

Míg általában az időmérős helyezésekért is jár pont az IMSA-ban ezúttal ez most nem így lesz, nem változott a ponttáblázat.

Az F1-be nem, egy másik kategóriába viszont terjeszkedik az Andretti