szerda, február 21, 2024

Ki nem találnád, ki volt az utolsó aktív F1-es Daytonában Magnussen előtt

Dátum:

Megosztás:

Korábbi F1-es pilótából nincs hiány a daytonai rajtrácson, csak a GTP kategóriában eddig hármat jelentettek be. Sébastien Bourdais-n (Ganassi Cadillac), Brendon Hartley-n (WTR Acura) és Jack Aitkenen (AXR Cadillac) kívül még hárman lesznek ott kisebb kategóriákban.

- Reklám -

Giedo van der Garde az LMP2-es mezőnyben méretteti meg magát, míg Romain Grosjean belekóstol a GTD Pro kategória révén az endurance versenyzésbe, mielőtt jövőre a Lamborghini LMDh programjában versenyzik majd.

Visszatér Európába Grosjean, és 2024-től ebben a szériában fog versenyezni

- Reklám -

Egy kicsit más az IMSA GTD kategóriába – az MDK Motorsportshoz – érkező Kevin Magnussen helyzete, aki aközben vesz majd részt a viadalon, hogy F1-es szezonra is készül.

- Reklám -

A Mark Kvamme irányította alakulat az IMSA négy endurance versenyét tűzte ki maga elé, melyen a csapatfőnök mellett Jan Magnussen is indul majd. Kevin F1-es kötelezettségei miatt biztosan nem tud részt venni a Sebringi 12 óráson, így egyelőre csak Daytonára jelentették be.

Tavaly két Porsche végzett a dobogón, az akkori autó továbbfejlesztett (992-es) változatával áll majd rajthoz az MDK.

5 éve ez lesz az első alkalom, hogy aktív F1-es pilóta áll rajthoz a versenyen, ez olyan dolog, ami eddig nem jött össze Magnussennek, Alonsónak, Lando Norrisnak és Robert Kubicának sem. Mindannyian vagy éppen nem készültek F1-es idényre, vagy csak később ugrottak be a királykategóriába helyettesíteni abban az évben, amikor rajthoz álltak a 24 órás versenyen.

Azért nem kell túlságosan visszafordítani az idő kerekét, hogy aktív F1-es pilótát találjunk, elég 2018-is visszamenni, amikor Lance Stroll 11. lett a Prototype kategóriában Jackie Chan csapatával.

Az utolsó aktív F1-es győzelem viszont már 38 éves, 1985-ben egy különleges eseménynek köszönhetően Thierry Boutsen ért el első helyet. Bár nem velük kezdte a versenyt, egy korai kiesés miatt a belga csapatot cserélt, és Al Unser, AJ Foyt, valamint Bob Wollek mellett lett összetett győztes.