back to top
vasárnap, május 19, 2024

Egy botrány miatt 20 év után távozik a sportautózás amerikai csúcskategóriájának egyik csapata?

Dátum:

Megosztás:

Lesz egy nagy hiányzója a jövő évi mezőnynek, hiszen a Daytonai 24 órás verseny címvédője nem tér vissza.

- Reklám -

Ugyan a Wayne Taylor Racing még egy Acurát indít majd, a japán gyártó autóinak száma nem változik az IMSA GTP géposztályában, ugyanis a másik csapatuk „szünetet tart” a sportautózást illetően. A Meyer Shank Racing azzal indokolta a döntését, hogy a bövülő IndyCar-programjukra koncentrálnak, azonban nem csak ennyi áll a háttérben.

Lesz jövőre is Indy 500-as rekordkísérlet!

- Reklám -

Tény, hogy a két, teljes szezonos autó mellett egy harmadik Hondát is indítanak Indianapolisban, amire eddig nem volt példa, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy fel kellene adniuk a csapat gerincét jelentő GTP-programot.

- Reklám -

„Meghozni a döntést, hogy kihagyjunk egy évet az IMSA-ban messze nem volt könnyű” szögezte le Mike Shank – „Sok projektünk van a műhelyben, így a dolgozók egy része segíteni fog nekünk a bővülő IndyCar-programban.

A harmadik autó az Indy 500-ra Heliónak [Castroneves] nagy szám, és boldog vagyok, hogy megvannak hozzá a megfelelő embereink, hogy a lehető legjobban felkészítsük arra, hogy megszerezze ötödik győzelmét.”

„Nem megyünk sehová, csak szünetet tartunk, ami semmiképp nem lesz végleges. Csak hátrébb lépünk egyet, és koncentrálunk az IndyCarra, számunkra most ez a fontos.”

Az alakulat 2004-en nőtte ki magát formaautós nevelőcsapatból sportautós csapattá, még Michael Shank Racing néven, és bár ez sikeres vállalkozásnak bizonyult, igazán az elmúlt néhány évben kerültek a mezőny élére. 2022-ben a Daytonai 24 órás mellett a bajnoki címet és az Endurance Cup összetettjét is behúzták, idén pedig szintén győzedelmeskedni tudtak a naptár ékkövének számító egynapos versenyen.

Saját gyártója köpte be a daytonai győztest

Kapcsolatuk azonban megromlott az Acurával, miután kiderült, szándékosan manipulálták a guminyomást Daytonában. A győzelmet ugyan nem veszítették el, de így is akkora büntetést kaptak, ami idén a bajnoki címtől minden valószínűséggel el fogja ütni őket.

Már több forrás szerint is elválnak útjaik a japán márkától, és 2025-ben az Alpine-nal térhetnek majd vissza a sorozatba.