back to top
hétfő, július 22, 2024

Lezárul egy korszak, búcsúzik az egyik legjobb IndyCar-pilóta, aki nem lett bajnok

Dátum:

Megosztás:

Bár határozottan tagadja, hogy visszavonulna, Hélio Castroneves másodjára is búcsút int az IndyCarban való teljes szezonos szereplésnek. A négyszeres Indy 500-győztes ugyan a legendás versenyre jövőre is visszatér, hogy a rekordot jelentő ötödik győzelmét is megszerezze, a többi futamon nem áll rajthoz.

- Reklám -

Az idei szezonzáró Laguna Seca-i verseny után többet nem láthatjuk a sportág egyik legendáját teljes szezont teljesíteni az IndyCarban. Hélio Castroneves 25 éve, 1998-ban debütált a CART-ban, és ugyan bajnoki címet nem szerzett, így is beírta magát a történelemkönyvekbe. Senna sikereitől fellelkesülve honfitársával, Tony Kanaannal együtt érkezett meg az észak-amerikai versenypályákra, és már az első évben elkezdtek iránta érdeklődni a nagycsapatok.

- Reklám -

Ugyanakkor menedzsere, Emerson Fittipaldi még nem engedte elszerződni, mert véleménye szerint rosszabb motort kapott volna az autójába, mint a Bettenhauser Racing által használt Mercedes. Később össze is különböztek, így nem sokáig dolgoztak együtt, Castroneves pedig több, számára szerencsés esemény után végül a Team Penske színeiben kötött ki.

A bohókás stílusáról ismert brazil pilóta a gyorsasága mellett sokakat lenyűgözött a személyiségével is, így ő kapta meg először az 1999-ben elhunyt Greg Moore emlékére létrehozott díjat, ami a “sebessége mellett dinamikus személyiségével járul hozzá a CART közösségéhez”. Ha ez nem lenne elég, első győzelmét Detroitban azzal ünnepelte, hogy megmászta a kerítést, és ezzel kiérdemelte a Pókember becenevet. Ezt a szokását azóta megtartotta, és még idei Daytona 24 órás győzelménél is ugyanúgy ünnepelte a sikert.

- Reklám -

Amikor első, majd második nekifutásra is megnyerte az Indy 500-at 2001-ben és 2002-ben, már biztossá vált, hogy a sportág egyik nagy alakjáról beszélhetünk. És bár bajnokságot azóta sem sikerült nyernie (négyszer lett második), 21 próbálkozásából még kétszer diadalmaskodott Indianapolisban, amivel holtversenyben rekorder az Indy 500 123 éves történetében.

“A srác egyszerűen csak versenyezni akar, nem tudta, hogyan kell pihenni nyilatkozta róla 2017-ben Scott Dixon, aki hat bajnoki címével maga is élő legendának számít. – Vannak olyan emberek, akik inspirálnak. Őket is le kell győzni ahhoz, hogy bajnokságot nyerj, ő pedig az egyik legkeményebb ellenfél. Nem mindig volt jó ellene versenyezni, de nagyszerű csatákat vívtunk. És ráadásul Helio emberként is rendkívüli, csak csodálni tudom.”

Az IndyCarban egyszer már búcsút intett, amikor azonban 2021-ben a Meyer Shank Racinggel beugróként nyerni tudott az 500 mérföldes futamon, kiérdemelte azt, hogy újra teljes szezont teljesíthessen a sorozatban.

Első visszavonulása óta az MSR sportautós csapatában is sikert-sikerre halmoz, 2020-as bajnoki címe után sorozatban háromszor diadalmakodott a Daytonai 24 óráson.

“Semmire sem mennék egy jó csapat nélkül”mondja Castroneves a részben tulajdonában álló Meyer Shank Racingről. – Ha nem jók a kiállások, ha nem működik minden megfelelően, ha nincsenek meg az emberek, akik hisznek benned, akkor nem történik semmi.”

Mayweather és Räikkönen csapatával is flörtölt, de idén sem teljesül a klasszis pilóta álma