vasárnap, április 14, 2024

Bajnok lett a horrorbalesetből visszatérő pilótából

Dátum:

Megosztás:

5 éve a halál közelébe került, majd rokkantként az akadályokat leküzdve bajnok lett, az IMSA TCR kategóriájában.

- Reklám -

Az talán ismert, hogy az IMSA tömöríti az amerikai kontinens sportautó mezőnyének legjavát, ami az IMSA Sportscar Championshipben központosul, aminek része nem egy híres verseny, mint például a Daytonai 24 órás, a Sebringi 12 órás vagy a hétvégén megrendezett Petit Le Mans. Azonban több bajnokságért is felelős a szervezet, amik általában betétfutamként vannak jelen a fő sorozat hétvégéin.

- Reklám -

Ezek általában lassabb kategóriákat ölelnek fel, a Michelin Pilot Challenge-ben például GT4-es és TCR autók versenyeznek egymással. Az utóbbiban kell keresni az elmúlt évek egyik legnagyobb beváltatlan ígéretét, Robert Wickenst. A kanadai rendkívül tapasztalt DTM-pilótáként érkezett meg az IndyCarba, és első szezonjában (2018-ban) rögtön pole-lal nyitott, majd négy dobogót is szerzett, de a poconói futamon csaknem végzetes balesetet szenvedett.

Deréktól lefele lebénult, de ennek ellenére három évnyi felépülés után vissza tudott ülni egy speciálisan átalakított Hyundai Elantra volánja mögé, és elindult a Pilot Challenge futamain. Már tavaly is győzelmeket tudott felmutatni, most azonban második évében a bajnoki címet is elhódította csapattársával, Harry Gottsackerrel. Ugyan versenyt nem nyertek, a 10 futamból 7-szer álltak dobogóra, és a kiegyensúlyozottságuknak köszönhetően az utolsó futamon egy nyolcadik hely is elég volt az év végi elsőséghez.

- Reklám -

„Ebben az évben azt éreztem, sokkal jobban működtünk, professzionálisabban, és ez az eredményeken is meglátszik. Harry és én alig hibáztunk egész szezonban, és amikor mégis, akkor leszegtük a fejünket, és kijavítottuk a hibáinkat. Ez hozott minket helyzetbe a bajnokság szempontjából, és jelentette a különbséget” összegezte az évet Wickens.

Az Indy 500-on térne vissza a tolószékbe kényszerült pilóta

A Bryan Herta Autosports gyakorlatilag az elmúlt évek egyik legjobb amerikai TCR csapatává nőtte ki magát a Hyundaijal a hosszútávú versenyeken, és nagyon támogatóan álltak Wickens karrierjéhez. A csapatfőnök odáig is merészkedett, hogy kijelentette, hogy szeretné, ha a vetélytársai között is népszerű kanadai újra indulni tudna az Indy 500-on.

#33: Bryan Herta Autosport with Curb Agajanian, Hyundai Elantra N TCR, TCR: Robert Wickens, Harry Gottsacker, Marcus Ericsson, Jack Harvey, Conor Daly, Alexander Rossi, Felix Rosenqvist,
Fotó: Jake Galstad/LAT Images/Courtesy of IMSA