back to top
hétfő, május 20, 2024

Az Indy 500-on térne vissza a tolószékbe kényszerült pilóta

Dátum:

Megosztás:

Hihetetlen visszatérésre kerülhet sor jövőre, a világ egyik leghíresebb versenyén egy mozgássérült pilóta is nevezni szeretne.

- Reklám -

Robert Wickens 2018-ban Poconóban szenvedett maradandó sérülésekkel járó balesetet, és azóta már vissza tudott térni a versenyzéshez is. Legújabb célja pedig, hogy visszatérjen az Indy 500-ra, immáron egy számára átalakított autóval.

Ilyen még soha nem volt: az Indianapolis 500 minden mozzanatát közvetíti a Network4 csoport

- Reklám -

A kanadai egy TCR-es Hyundai volánja mögött tért vissza versenypályákra, és két éve alatt már több futamgyőzelmet is szerzett. Mivel a balesete után sem szakította meg a kapcsolatot korábbi IndyCar csapatával, mindig elismerte, szívesen visszatérne a sorozatba.

- Reklám -

„Hihetetlen lehetőség lenne az Indy 500-on részt venni. Ha ez 2024-ben sikerül, akkor a verseny 108. évéig nem volt ilyen. Nem gondoltam volna, hogy ez lehet, amiről ismerni fognak, de mégis van rá lehetőség. Nagyon király lenne, és a gerincsérültekre is több figyelem hárulna.

Bárki, aki küzd valamivel, láthatná, hogy bármit el lehet érni, ha van, akik támogatnak, sok munkát fektetsz bele és pozitívan állsz hozzá.”

Wickensnek három évbe telt újra visszakerülnie a motorsportba, és bár még kerekesszéket használ, már többször talpra is állt. Jelenleg is egy – a Bryan Herta Motorsport által átalakított – Hyundait vezet az IMSA betétsorozatának számító TCR kategóriában.

„Nekem mindig arról szólt a dolog, hogy visszakerüljek az IndyCarba, és körözzek, mert ez is már teljesítmény lenne. Át kell alakítani az autót, hogy a kezemmel is tudjak gázt adni és fékezni, hogy utána mindenki tudja, hogy ez is lehetséges.

Jelenleg a szponzorokat gyűjtjük, mert találnunk kell egy partnert ennek a végbeviteléhez, mert az ilyesmi nem megy ingyen. De amint készen van, akkor már tervezhetünk azt illetően, mikor menjünk versenyre.

Ott fog eldőlni, hogy egyáltalán lehetősége-e számunkra az Indy 500, talán sikerül összehozni. Hogyha nem, akkor elválnak útjaink, és koncentrálunk az IMSA-ra vagy más kategóriára.”

Az akkor Schmidt Peterson Motorsports néven futó csapat nem hagyta magára Wickenst, és hiába alakultak át azóta Arrow McLarenné, a kanadaira továbbra is számítanak tanácsadóként. Így a pilóta továbbra is az IndyCar paddockban maradt, már amikor nem túraautót vezetett.

„Úgy érzem, ez még csak a terv kezdete, hogy visszatérhessek a legmagasabb szintre. Úgy érzem, van még befejezetlen ügyem.”

Jelenlegi csapatfőnöke, Bryan Herta már nyert Indy 500-at csapattulajdonosként, így nem csak Wickens számára lenne nagy visszatérés, ha sikerült ott lenniük a rajtrácson. Az Andretti Autosport versenymérnökeként is dolgozó szakember kiemelte, az IndyCar is nyitott az ilyesféle megoldások kutatására.