back to top
kedd, május 28, 2024

Az Indy 500 bajnoka egy versenygépet jobban tisztel, mint a sajátját

Dátum:

Megosztás:

Az IndyCar-szezon befejeztével új kalandba kezdett az idei Indy 500 nyertese, Josef Newgarden. Szavaiból ítélve könnyen lehet, hogy megtalálta a szenvedélyét.

- Reklám -

Josef Newgarden egészen különleges helyzetbe került, ugyanis a Penske révén a Porsche gyári csapatával beugró harmadik pilótaként vehetett részt az IMSA idényzáróján, a Petit Le Mans-on. Az amerikai pilóta most először vett részt a GTP-kategória küzdelmeiben, miután a Daytonai 24 óráson egy LMP2-es prototípus volánja mögött már volt lehetősége megismerkedni a sportautózás rejtelmeivel.

Bizarr baleset, tűz és meglepetés – így ért véget az újjáélesztett GTP első szezonja

- Reklám -

A negyedik helyen célba érő legénység végül a bajnoki címet nem hódította el, de az IndyCar kétszeres bajnoka elmondása szerint így is meghatározó élményen van túl.

- Reklám -

„Nagyon nagy kihívás ahhoz képest, hogy mihez vagyok hozzászokva. Az IndyCarban minden mechanikus, sok mindent nem kell állítani menet közben, ez az autó sokkal fejletteb technológiailag. Lenyűgöző versenygép, ami sokat kér a pilótától, így kihívást jelentett, hogy megtanuljam az összes rendszert és a csapattól kapott utasítások jelentését” emelte ki Newgarden a két sorozat közötti különbséget a motorsport.com-nak.

„Sokkal jobban kell tisztelni a határokat. Az IndyCarban megéri mindig 100%-ot beleadni, mert ha megcsúszok, akkor talán egy tizedbe kerül. Itt legalább fél másodpercet veszteni az ilyesmivel. Több tiszteletet igényel.

Nagyon sokat elbír az autó, de könnyebb átlépni a határokat, és nehéz elsőre elérni addig a bizonyos pontig. Így is lehet agresszíven vezetni, de sokkal több odafigyelés kell hozzá. Ezt az egyensúly megtalálni volt a legnehezebb eleinte.

Persze vannak apróbb különbségek is, mint például a piros lámpa a boxutca végén, ilyen nincs az IndyCarban. És ez csak egy példa a sok apró dologból, amiben különbözik a két verseny lebonyolítása, úgyhogy ezt is el kellett sajátítanom.”

Newgarden kiemelte, szívesen indulna további versenyeken is, amennyiben hasznára van a Porsche Penske Motorsportnak.

„Jó móka, teljesen más, mint amihez hozzá vagyok szokva. Mindig figyelned kell, annyi minden történik egyszerre. Az IndyCarban mindenkinek hasonló a tempója, de itt (a több kategória miatt) elég drasztikus is lehet a helyzet. Főleg itt, Road Atlantán, ahol több, mint 50 autó van egy 2 és fél mérföldes (4 km-es) pályán.

Élvezem ezt a fajta versenyzést, mást kíván a pilótától, talán ez tetszik a legjobban. És szórakoztat is” – összegezte élményeit Newgarden.