back to top
vasárnap, június 23, 2024

A Ligier megbízást kapott egy GTP/LMDh alváz elkészítésére

Dátum:

Megosztás:

A következő generációs prototípusok terén egy érdekes új szereplővel, a Liger-vel bővül az IMSA Weathertech GTP/LMDh osztálya.

- Reklám -

A RACER információ szerint a Ligier – az LMP2, LMP3 karosszériák francia székhelyű építője – felkérést kapott egy autógyártótól egy új GTP/LMDh modell építésére, amely akár már 2024-ben debütálhat.

- Reklám -

Szerdán a Ligier egyik magas rangú képviselője nem kívánt nyilatkozni a témával kapcsolatban.

Az új IMSA GTP/WEC LMDh autók építésére kötelezettséget vállaló autógyártók közül a Porsche/Audi a kanadai Multimaticot szerződtette erre a célra.

- Reklám -

Az Acura/Honda Performance Development a francia ORECA-t, a BMW és a Cadillac pedig az olasz Dallarával kötött szerződést a saját prototípusuk gyártására.

A Ligier, legutóbb egy Nissan motoros DPi építésével jelent meg a felső kategóriás prototípusok világában, melyet az Extreme Speed Motorsports-nak készített.

Melyik gyártók lehetnek a potenciális megbízók?

Nem világos, hogy melyik márka bízta meg a Ligier-t a hibrid motor hordozásához szükséges alváz és egyedi karosszéria megépítésére.

A GTP/LMDh programokról jól értesültek szerint a Bentley, a Lamborghini és a McLaren tűnik a legvalószínűbb három jelöltnek.

A Ligier már az alsóbb kategóriákba bizonyított, itt a Riley Motorsport győztes LMP3-as autója a 2022-es Daytonai 24 óráson
A Ligier már az alsóbb kategóriákba bizonyított, itt a Riley Motorsport győztes LMP3-as autója a 2022-es Daytonai 24 óráson Fotó: LAT Images Courtesy of IMSA

A Bentley, program iránti jelenlegi érdeklődése egy korábbi (és mára már megszűnt) magánfinanszírozású ajánlatot követ, és a McLaren is nyíltan elmondta, hogy szeretne csatlakozni a prototípus-háborúhoz, ha sikerül megfelelő motorpartnert találnia.

Mivel ezen márkák közül egyiknek sincs már meglévő kapcsolata a négy jóváhagyott alvázgyártó egyikével sem, a Bentley és a McLaren szabadon választhatna a lehetőségek közül (Multimatic, Dallara, ORECA).

A Lamborghini azonban, amelynek a GTP/LMDh program megerősítése már régóta esedékes, érdekes szempontot vet fel.

A Volkswagen-csoport anyavállalatán keresztül a testvérmárkák, a Porsche és az Audi már megkapták első alvázaikat a Multimatictól, a Porsche Penske Motorsports pedig bejelentette, hogy megkezdte tesztelési programját a V8-as ikerturbós motorral hajtott gépével.

Úgy vélték, hogy a Volkswagen tulajdonában lévő bármely más márka ugyanahhoz a Multimatic alvázszállítási megállapodáshoz kötődik, de ha az olasz gyártó a Ligierrel szövetkezik, akkor a Lamborghini a GTP/LMDh-ban saját, izgalmas útját járná be.