vasárnap, április 14, 2024

Az eBay-ről rendelt alkatrészt Indy 500-győztes autójára a McLaren

Dátum:

Megosztás:

A csapat embere elárulta, hogy egy szokatlan megoldásra kényszerültek, amikor felkészítették az autót az idei goodwoodi Festival of Speed-re.

- Reklám -

A McLaren az egyik olyan F1-es csapat, ami híresen büszke a múltjára. Bázisukon rengeteg régi autó található, és aktívan részt vesznek a régi autók számára rendezett eseményeken, így Goodwood fesztiválján is.

- Reklám -

Ehhez a Heritage, tehát örökség elnevezésű osztályuk felelős, ami két szempontból is hasznos az F1-es csapatnak. A divízió lehetőséget nyújt a szerelőknek, hogy kissé pihentetőbb munkát végezzenek és új technológiát ismerjenek meg, a csapatnak pedig arra, hogy a dolgozók fizetésének egy részét a költségsapkán kívül számolják el.

Idén a 60 éves jubileum alkalmával a Tripla Korona három versenyén aratott győzelmüket elevenítették fel, és ehhez restraurálták mind a három autót.

- Reklám -

Idén az egyik nagy projektjük a McLaren „Tripla Korona” autóinak felújítása volt, ugyanis a brit márka 60 évfordulóját úgy ünnepelte, hogy a goodwoodi fesztiválon felvonultatta a Monacói Nagydíjat, a Le Mans-i 24 órást és az Indy 500-at nyerő autóját is.

Ez utóbbihoz köthető egy elég érdekes történet, amit Piers Thynne, a McLaren F1-es csapatának operatív igazgatója osztott meg az autosport.com hasábjain. Elárulta, hogy közel 15 hónapot vett igénybe a McLaren M16C felújítása, aminek a végén egy érdekes problémával szembesültek.

Az autó azután, hogy 1974-ben Johnny Rutherforddal a volán mögött győzni tudott Indianapolisban, öt tulajdonos kezén ment át, mire a McLaren vissza tudta szerezni az idei Festival of Speed előtt.

„Eljutottunk a végére, és nem találtuk a tükröket. Mint kiderült, nem is volt nálunk ilyen. Megnéztük a régi képeket, és Neil Oatley [korábbi F1-es főtervező] megjegyezte, hogy a Lotus Elite-en is ugyanilyen van.

Így fogtam magam, és az eBay-en megrendeltem őket” meséli Thynne.

„Három nappal később meg is érkeztek, de elég furcsa volt elszámolni őket úgy, mint »egy pár tükör az eBay-ről«. Kicsit furcsa, de meg kellett oldanunk. Nem csinálok gyakran ilyet, de most ez volt a helyes döntés.”