szombat, április 20, 2024

Tony Stewart: az Xfinity bajnoka vissza fog térni a legjobbak közé

Dátum:

Megosztás:

A Stewart-Haas Racing nyeretlen szezont zárt, amire a csapat első teljes szezonja, 2003 óta nem volt példa. Ugyan Kevin Harvick bejutott a Rájátszásba, ott az első körben kiesett. A bajnok visszavonulásával nehéz helyzetbe kerül a csapat, ugyanis a megmagasabban jegyzett versenyzőjüket veszítik el egy igen nehéz helyzetben.

- Reklám -

A második számú bajnokságban, az Xfinity Seriesben azonban sokkal jobb évet zártak, ugyanis pilótájuk, Cole Custer elhozta számukra a bajnoki címet. Custer már ugyan teljesített három teljes szezont a Cup Seriesben, mindössze egy győzelmet szerzett, így a csapat nem volt megelégedve a teljesítményével.

Ford: nem nyertünk elég versenyt, de a három bajnoki cím magáért beszél

- Reklám -

Idén ismét az Xfinity Series-t helyezték a középpontba számára, és ez ki is fizetődött. Ugyan a Rick Ware Racingnek így is kölcsönadták hat futam erejéig (ezalatt két 25. hely volt a legjobbja), miután a csapat év közben elvesztette egyik pilótáját.

- Reklám -

A csapattulajdonos Tony Stewart a motorsport.com-nak elismerte, pilótája jó úton jár annak ellenére, hogy látszólag visszalépett egyet.

„Tudatos döntés volt őt visszamozgatni, így volt esélye magabiztosságot gyűjteni. Ez sikerült, és a vezetői képességei is előtérbe kerültek. De jogos a kérdés, hogy amikor egy pilóta eljut a legnagyobb szintre, miért kell visszalépnie. Sok minden alakulhatott volna rosszul, de megvolt az oka annak, miért hoztuk meg ezt a döntést.

Személyiség-fejlesztő hatása van, ahogy mondtam is neki, miután nyert: »Ezért is tettük azt, amit. Most ezt kell tenned, és lépéseket, amiket tették, valamint a fejlődésed pont az, amiben reménykedtünk.«”

Custer kiemelte, nem volt egyszerű feldolgozni az egészet:

„A Cup Seriesben csak kis különbségek vannak, és néha évekig nem jön össze semmi, egyszerűen ennyire szoros. Hiába dolgozol nagyszerű emberekkel, néha nem jön össze. Itt voltak emberek, akik hittek bennem, például JT [Jonathan Toney, vezető mérnök], akikkel mindennek utánajártunk. Ugyan nem kezdtük jól az évet, folyamatosan tanultunk, talán tízezer kérdést is feltettem neki, és mindegyiket megvizsgáltuk.

Egy új csapatnak lettem a része, és ezen dolgoztunk egész évben. Erre vagyok talán a legbüszkébb, hiszen mindenki vezetőként számított rám.”

Stewart sem ment el a jó teljesítmény mellett, de azért nem jelezte, hogy Custernek a bajnoki cím után már 2024-ben a Cupban lenne a helye.

„Jót dolgokat csinál, biztos, hogy valamikor a jövőben újra Cup-versenyző lesz. Elvégzi a munkáját, és a műhelyben is irányít. A legnagyobb magabiztossággal állíthatom, hogy el fog jutni a Cupba.