back to top
péntek, június 21, 2024

Senki nem tudja, mit várjon az újfajta Busch Clash-től

Dátum:

Megosztás:

Sokak szerint végletes kimenetelekkel végződhet a Coliseumban rendezett Busch Lite Clash: a NASCAR vagy beletenyerel a tutiba, vagy csúnya melléfogás lesz.

- Reklám -

A Los Angeles Memorial Coliseum, az olimpia, a profi futball, a World Series és számos más esemény helyszíne, szombaton és vasárnap a NASCAR-t fogadja. A mezőny az egyik legjobban várt versenyre készül. Amin senki sem tudja igazán, hogy mire is számíthat. A Cup Series erős, hatalmas, nehézkes autói évtizedek óta először fognak versenyezni egy viszonylag lassú, majdnem lapos, és ennyire rövid aszfaltozott pályán. Az új aszfalt gyakorlatilag a Coliseum teljes küzdőterét befedi, bár a pálya belsejében nem lesznek hagyományos boxok.

- Reklám -

A verseny várhatóan hasonló lesz, mint amit a Martinsville Speedwayen, a bajnokság régóta használt félmérföldes pályáján. Csak épp a kanyarok itt még szűkebbek, és a versenyen debütál a Next Gen autó, amely a több hónapos tesztelés ellenére még mindig kicsit felfedezetlen terep.

Kezdetben furcsállották

Eleinte mindenki számára idegen volt a Coliseumban rendezett Busch Clash ötlete. A leggyakrabban feltett kérdés ez volt, amikor felmerült, hogy a Coliseumban építenek fel a versenyre egy negyedmérföldes ovált: „Hogy mit csinálnak?” Azóta aztán a mezőny nagyobbik része, pláne az illetékesek, egy érdekes kísérletként tekintenek a versenyre, amely vagy nagyszerű döntés lesz, vagy csúfos bukás.

- Reklám -

A NASCAR nem kevesett, több mint 1 millió dollárt költött arra, hogy a Coliseum küzdőterét versenypályává alakítsa át. Ebben a konkrét pénzösszeg mellett is rengeteg munka volt. A NASCAR célja nem titkoltan új rajongók bevonása a bajnokság versenyeibe. De mi lesz a régebbi keményvonalas rajongókkal?

Minden ilyen jellegű változás esetén az érintettek egy része elfogadja a változást. A többi viszont nem akar ideiglenes versenypályákat, új helyeket látni” – mondja Jamie Little, a Fox Sports műsorvezetője. „De a nagyobb kép itt az, hogy a NASCAR megpróbál szélesebb közönséget elérni, miközben a meglévő rajongóikat is megtartja. Egy vadonatúj helyszínre hozzák egy hatalmas városban, az ország egyik legnagyobb városában. Ez valami elképesztő lehet. Nem csak arról van szó, hogy felállítunk egy versenypályát, majd lebontjuk. Ez ennél sokkal nagyobb dolog.

Messzire vezethet

Egy sikeres vasárnapi esemény azt jelentheti, hogy a NASCAR a következő években más stadionokban is rendezhet versenyeket a Clash nyomán. Ez a terv nagyon is jelen van a NASCAR vezetőségében. A jegyeladások a hírek szerint jól mentek, és a hétvégi előrejelzés is kiváló. Ami még hátravan, az a verseny. Az edzéseket és a kvalifikációt szombaton rendezik. A vasárnapi futamokra és a 150 körös (37,5 mérföldes) versenyre vasárnap kerül sor.

A versenyzők és a csapattagok pénteken járták körbe először a pályát, fent pedig, magasan a pálya felett Steve Phelps, a NASCAR elnöke figyelte az alant zajló eseményeket, Los Angeles belvárosát, valamint a távolban lévő hegyeket.

Ez egy példa arra, hogy hol tart ma a sport, és merre tart” – mondta Phelps. „Nincsenek határai annak, hogy hová fejlődhet ez a sport. Ez úgy fogja beindítani a szezonunkat, mint még soha semmi más. A meglévő rajongóknak kedveskedünk, akik valami elképesztő dolgot akarnak látni. Van-e bármi, ami több a NASCAR-nál, mint amit egy szombat esti short track-en láthatsz? Ez a NASCAR a gyökereinél, csak egy kicsit kicicomázva.