back to top
péntek, június 21, 2024

Nem esett az eső, mégis előkerültek az ernyők Talladegában

Dátum:

Megosztás:

Különös látvány fogadta az újságírókat, és az érdeklődő nézőket pénteken, a Talladega Superspeedwayen, az esernyőké volt a főszerep.

- Reklám -

Gyönyörű kék ég, és napsütés fogadta a mezőnyt Talladegában, a csapattagok mégis ernyőkkel a kezükben álldogáltak a garázsban, autóik mellett – írja az NBC Sports.

- Reklám -

Ilyen az autóversenyzés bolondos világa. A 27°C alatti hőmérséklet mellett a napsütés miatt a Lexan szélvédők annyira kitágulnak, hogy ez hatással lehet arra, hogy az autó átmegy-e az ellenőrzésen.

Régebben a csapatok a szélvédőket letakarták, vagy akár jeget is tettek rájuk, hogy hűtsék őket, mielőtt a NASCAR betiltotta volna ezeket a trükköket.

- Reklám -

Az istállók tehát pénteken, Talladegában felkapták az összes esernyőt, ami csak volt, és úgy kezdték el árnyékolni az autókat, mintha hollywoodi sztárok lennének, akik a vörös szőnyegen sétálnak egy forró, napsütéses napon.

A cél az, hogy a hátsó szélvédő a lehető legnagyobb legyen, ami így több levegőt szorítana le a hátsó spoilerről, így értelemszerűen nagyobb sebességet érhetnének el.

A napfény miatt a szélvédő azonban a vártnál jobban kitágulhat. A csapatok az autóikat klimatizált versenyműhelyekben készítik elő, és kihívást jelenthet, hogy kiszámítsák, mennyire tágulhat a szélvédő a napsütésben.

Ez, a Talladega Superspeedwayen rendezett verseny a szezon második forró éghajlaton tartott hétvégéje. A csapatok már a Circuit of the Americas pályán is szembesültek ezzel a problémával, de azon a pályán nem próbálják elérni, hogy a hátsó szélvédő elzárja a hátsó spoilerhez vezető levegőt.

Ott pontosan ennek az ellentettje, a minél nagyobb leszorító erő a cél, és ennek megfelelően állítják be a szélvédőt. Így, ha kitágul, nem kerül elég közel ahhoz, hogy problémát okozzon az ellenőrzés során.

Pénteken három csapat is legalább kétszer is megbukott az ellenőrzésen. Martin Truex Jr., Ricky Stenhouse Jr. és Landon Cassill csapatai voltak a renitensek – ráadásul utóbbi harmadszor is megbukott, így vasárnap áthajtásos büntetéssel kezdi majd a versenyt.