back to top
vasárnap, július 21, 2024

Mit keres egy NASCAR-autó Le Mans-ban?

Dátum:

Megosztás:

Ez szinte teljesen hihetetlen, de egy NASCAR-autó is indul majd Le Mansban, nem is akármilyen pilótafelállással.

A fél IMSA mezőny ott lesz Le Mans-ban

- Reklám -

- Reklám -

Egy különleges indulója is lesz idén a Le Mans-i 24 órásnak: a NASCAR kapta meg a pályán az innovatív autók számára fenntartott 56. garázst (Garage 56). Az idén 75. évfordulóját ünneplő sorozat tavaly mutatta be az legújabb „Next Gen” elnevezésű autóját.

Mivel Le Mans is jubileumot ünnepel (a 100.-at) úgy döntöttek, egy régi tradícióra hivatkozva – miszerint a NASCAR tulajdonosa anno több stock cart is áthozott az Egyesült Államokból a francia versenyre – meghívták a sorozat képviselőit a különleges autók számára fenntartott helyen.

- Reklám -

47 éve az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat 200. évfordulóján egy Ford Torino és egy Dodge Charger képviselték a tengerentúli országot, ezt követi majd sorban az idei közös ünneplés.

„Le Mans elég nagy hírnévnek örvend odaát, a NASCAR-világában, úgyhogy sokak irigyelnek most engem.” fejtette ki mosolyogva Jimmie Johnson, a Chevrolet Camaro ZL1 legénységének tagja.

Ezt alakította át a bajnokság történetének legsikeresebb csapata, a Hendrick Motorsports arra, hogy alkalmas legyen a 24 órás versenyre.

Le Mans-i győztesként – és tavaly óta NASCAR-résztvevőként – Mike Rockenfellert bízták meg az autó fejlesztésével, hozzá csatlakozott Jimmie Johnson, az amerikai sorozat egyik legnagyobb alakja, valamint Jenson Button, aki öt éve egy LMP1-es próbálkozás után ígérte meg, hogy visszatér még Le Mans-ba.

„Minden más a NASCAR-ban – fejtegette Rockenfeller. – az autó súlya, a boxutcai sebességhatároló, az, hogy nincsenek tükrök…”

Ezt a fejlesztési időszakban pótolták, az éjszakában elengedhetetlen lámpákkal egyetemben, és természetesen mérsékelten tudták orvosolni a súlytöbbletet és az aerodinamikai elemek hiányát.

„Egy hátsó szárnyat is hozzáadhattunk volna, de az már kevésbé lenne NASCAR-os.” – emelte ki Button, akinek hozzá kell majd szoknia, hogy Le Mans-ban egyedül nekik az ablakon át kell majd mászniuk a pilótacserék alkalmával.