back to top
vasárnap, július 21, 2024

Maga Bayne is meglepődött a JGR-lehetőségen

Dátum:

Megosztás:

Trevor Bayne egy ideje már távol került a NASCAR húsosfazékjától és kiszorult a körforgásból. Most a Joe Gibbs Racing emeli őt vissza.

- Reklám -

Trevor Bayne élete második Cup-versenyén, a 2011-es Daytona 500-on megszerezte első és mindmáig egyetlen győzelmét. Ekkor a Nationwide (ma Xfinity) Series teljes szezonja mellett kalandozott Cup-versenyeken is, előbbiban a Roush Fenway, utóbbiban a Wood Brothers Racing versenyzője volt.

- Reklám -

A Roush aztán 2014-ben felemelte őt immár teljes szezonos Cup-versenyzővé. Innentől kezdve viszont nem hogy nyernie nem sikerült, még top 5-ben is csak négyszer ért célba. Cup-, illetve tágabb értelemben véve NASCAR-karrierje is 2018-ig tartott. 2020-ban tért részben vissza a Gander RV & Outdoors (előtte és azóta is Camping World) Truck Seriesben.

Maga Bayne sem hiszi el igazán

Téged is annyira megdöbbentett, mint mindenki mást?” – kezd bele Bayne teljesen őszintén. „Számomra ez az álom forgatókönyv. Ezen én jelenleg csak nyerhetek. Három éve nem ültem autóban, és nem tudtam, hogy lesz-e valaha is még egy lehetőségem, hogy visszatérjek és azt csináljam, amit szeretek. Megépítettem a dirt late modellt, és az elmúlt néhány évben más versenyeken is indultam. De az, hogy egy ilyen hihetetlen csapattal visszatérhetek a NASCAR-ba, hogy van egy partnerem, aki hisz bennem, a Devotion Nutrition, és hogy ez az egész üzlet összejött, elég elképesztő és váratlan. Számomra is ugyanolyan váratlan, mint bárki más számára. De a vágy, hogy versenyezni menjünk, még mindig megvan, és remélhetőleg szerezhetünk néhány győzelmet.

- Reklám -

Bayne 2018 végén maradt ülés nélkül. Miután hirtelen kihúzták alóla a szőnyeget, 12-15 millió dollárra lett volna hirtelen szüksége. Miután ez történt meg, 2019-et kihagyta.

A sport megváltozott, és a versenyzőktől elvárják, hogy segítsenek szponzor találni. Ezért tartott ilyen sokáig, hogy összehozzak valamit. De úgy gondolom, hogy ez nagyszerű. Nagyszerű időzítés. Ezzel újrakezdhetem. Új perspektívát kaptam, és készen állok arra, hogy megcsináljam.

Bayne jó kapcsolata megmaradt korábbi szponzorával, az AdvoCare-rel. Ettől persze még nem lett egyszerűbb a dolga új támogatót keresni. „Továbbra is versenyezni akartam, nem akartam, hogy vége legyen. Őszintén szólva, nem volt meg a lehetőség, hogy egy jó csapathoz menjek.

Élet a versenyzéstől távol

Bayne pedig nem akart a Cup Series mezőnyének hátsó részében futni. Célja az volt, hogy futamokat nyerjen valamelyik sorozatban a három nagy nemzeti bajnokság közül. Amikor ez nem történhetett meg, Bayne kávézótulajdonos lett a Tennessee állambeli Knoxville-ben, és a távol töltött idő alatt megtanulta értékelni a lehetőséget, hogy versenyzőként tevékenykedhet.

Ez nem úgy nézett ki, hogy ‘jó, akkor most már mindent megtettem, már nem igazán szeretem a versenyzést‘” – mondta Bayne a feladásról. „Hogy kiégtem-e? Akkoriban úgy voltam vele, hogy ‘valami mást fogok csinálni, túl vagyok rajta’. És mindannyian voltunk már így a munkánkban, amikor kiégtünk. Én is így voltam a 2018-as év végén. Ha jött volna egy jó lehetőség, biztosan megragadtam volna, és felüdülés lett volna. De ez nem történt meg. Három éven keresztül próbáltam ezt elnyomni, és azt mondani, hogy ‘Rendben, már nem vagy autóversenyző, hanem kávézó tulajdonosa vagy, és ez a dolgod’. Imádom a kávézó üzletemet, ez fantasztikus. De a bennem lévő versenyző mindig is reménykedett és vágyott egy újabb lehetőségre, hogy versenyeket nyerhessen.

A váratlan lehetőség

Az első időszak egy érzelmi hullámvasút volt Bayne számára. Volt, amikor gondolni sem tudott a versenyzésre, és volt, amikor megnézett egyet, hogy ott akart lenni a mezőnyben.t volt ahhoz, hogy túl legyen a versenyzésen, aztán voltak időszakok, amikor bekapcsolódott egy versenyre, és ott akart lenni. Bayne 2020-ban váratlanul mégis visszatért a Niece Motorsportsnál nyolc Camping World Truck Series-futamra, ami azért volt, hogy segítsen a csapatnak a barátja és ügyvezetője, Cody Efaw kérésére.

„Szóval ez inkább egyfajta szórakozás volt. Nem igazán tekintettem erre úgy, mint a mostani szerződésre a Joe Gibbs Racinggel. Ez viszont egy olyan lehetőség, hogy újraindíthatom vele a karrieremet.”