back to top
vasárnap, május 19, 2024

Larson megnyerte a főpróbát, Ty Gibbs pedig nem hazudtolta meg önmagát

Dátum:

Megosztás:

Nevető harmadikként Kyle Larson nyerte az Xfinity Series Watkins Gleni futamát, Ty Gibbs pedig nem meglepő módon az első helyről ütközött.

- Reklám -

Kyle Larson élete első épített pályás győzelmét aratta a NASCAR Xfinity Seriesben. A JR Motorsports 88-as autóját vezető pilóta az egész verseny során panaszkodott autója tempójára, de mindvégig a tűz közelében maradt, és végül kihasználta az adódó lehetőséget.

- Reklám -

Szerencsém volt” – mondta mosolyogva Larson a verseny után.

Vagy talán még pontosabban, jó időben volt jó helyen. A NASCAR Xfinity Series futamának utolsó újraindításánál a harmadik helyen állt, amikor az egész versenyen csatázó William Byron és Ty Gibbs összementek a buszmegállóban.

- Reklám -

Byron, aki a nap korábbi részében pályarekordot állított fel a kvalifikáción, és a 82 körből 36-ot vezetett, és Gibbs, aki a második legtöbb kört vezette (25) így megnyitotta a kaput a 2021-es Cup Series bajnok előtt, aki köszönte szépen, és átvette a vezetést.

Larsonnak így sem volt egyszerű dolga, hiszen az Xfinity Series történelmének egyik legjobb épített pályás menőjét, A.J. Allmendingert kellett visszatartania az utolsó körökben, hogy megszerezze a trófeát.

Azt hiszem, az egyetlen esélyem az volt ma, hogy a 17-es és az 54-es számú versenyzők – Willy és Ty – összementek” – ismerte el Larson, aki a verseny nagy részét csak a Hendrick Motorsports csapattársa, Byron és Gibbs mögött töltötte.

A tenger kettévált, és én eljöttem az első helyen, de aztán mögöttem volt AJ, szóval csak próbáltam hiba nélkül teljesíteni az utolsó pár kört. Nem voltam nyugodt, hogy pont ő volt mögöttem.

A JR Motorsports tulajdonosa, Dale Earnhardt Jr. repesett az örömtől a verseny után. A legendás versenyző egyébként kommentátorként volt jelen a futamon, és ezután rohant oda a győztesek útjára, hogy személyesen gratuláljon versenyzőjének.

Korunk egyik legjobb versenyzője nyert ma az autónkban. Micsoda megtiszteltetés ez az egész csapatunknak!

Kyle Larson és Dale Earnhadt Jr.
Kyle Larson és Dale Earnhadt Jr. Fotó: Chris Graythen/Getty Images/NASCAR Media

Larson győzött, Allmendinger növelte az előnyét

Az újonc Sammy Smith, a 18 éves iowai fiú, aki mindössze negyedik NASCAR Xfinity Series-indulását teljesítette, karrierje legjobb harmadik helyén végzett a JGR 18-as számú Toyotájával, és a verseny közepén lenyűgöző – szintén karriercsúcsot jelentő – hét kört vezetett.

A JR Motorsports versenyzője, Noah Gragson a negyedik helyen végzett, őt Kaz Grala követte. Sam Mayer, Riley Herbst, Sheldon Creed, Josh Berry és Jeremy Clements egészítette ki az első 10 helyezettet.

Byron és Gibbs, akik az utolsó körökben ismét hátrébb érintkeztek a mezőnyben, végül a 25., illetve a 27. helyen végeztek.

A futam utáni levezető körben Byron a következőket mondta a csapatának a rádión: „Sajnálom srácok, bárcsak megnyerhettük volna ezt a versenyt. Jó pozícióban voltunk, de összetörtek minket.

Ty Gibbs Bob Pockrassnak nyilatkozott a leintést követően: „Byron jó rajtott vette, egészen a buszmegállóig egymás mellett mentünk” – magyarázta. „Ha sikerült volna megcsinálni ott azt a visszaelőzést, én lettem volna a jobb pozícióban. Sajnos nem jó azt a kanyart külső ívről megkezdeni, és ez lett a vége.

Meg kellett próbálnom, mert úgy éreztem, hogy ha elengedem, akkor elveszítem az esélyemet a győzelemre, mert nagyon hasonló tempónk volt.

Ilyen a versenyzés, nem fogok bocsánatot kérni, mert a győzelemért mentem.

A versenyen egyébként több nagyobb incidens is borzolta a kedélyeket. A legnagyobb Daniel Hemrich nevéhez fűződik, aki a carousel kanyarban építette bele autóját a falba, de szerencsére baja nem lett.

Justin Allgaier már a 4. körben összetörte autóját, így ennek, illetve Ty Gibbs balesetének köszönhetően AJ Allmendinger növelte az előnyét a bajnoki pontversenyben.

Négy futammal a 2022-es rájátszás előtt 61 pont az előnye az öt futamot megnyerő Gibbs előtt, és 70 pont a három futamot megnyerő Allgaier előtt.