szombat, április 20, 2024

Jövőre a NASCAR-ban lesz, de még utoljára történelmet írt Ausztráliában a túraautóbajnok

Dátum:

Megosztás:

2024-ben már a NASCAR mezőnyét erősíti majd, Shane van Gisbergen viszont így is történelmi tettet hajtott végre utolsó Supercars szezonjában.

NASCAR-ülést kap az eddig két versenyből kétszer is történelmet író pilóta

- Reklám -

- Reklám -

Ausztrália elnagyobb sorozata, a Supercarsidén két versenyzőt is delegált a NASCAR Cup Series mezőnyébe, közülük is a chicagói utcai versenyt megnyerő Shane van Gisbergen keltett különösen nagy szenzációt Amerikában. Az új-zélandi pilóta ki is érdemelte a Trackhouse Racing bizalmát, akik jövőre leszerződtették, de kevés oválpályás tapasztalata miatt még nem fog teljes szezont teljesíteni a Cup Seriesben.

A versenynaptáruk minden évben a Bathurst 1000 körül forog, hiszen a legendásan nehéz pályán rendhagyó hosszúságú futamot rendeznek. Általában három verseny van egy hétvégén a bajnokságban (kettő és négy is előfordul), a Mount Panorama körül megrendezett verseny azonban egy, igazi hosszútávú kihívás.

- Reklám -

Az 1000 kilométeres (161 körös) viadalt ugyanis autónként ketten teljesítik, mivel egy ember számára túl nagy kihívás lenne egyhuzamban végigmenni ennyiszer a 6213 méter hosszúságú körön. A 6 óra hosszan át tartó versenyt idén harmadjára Shane van Gisbergen nyerte, amivel a Triple Eight Race Engineering tizedik sikerét aratta a híres versenyen.

Váltótársával, az új-zélandi Richie Stanaway-jel nem tudták felvenni a pole-t szerző – egyébként szintén NASCAR-ba készülő – Brodie Kosteckivel egy körön, így az autót versenytempóra állították be, ami végül kifizetődött nekik.

Végül problémáktól mentesen, 20 másodperccel értek célba Kostecki és társa előtt, így győzelmükhöz kétség sem férhetett.

Van Gisbergen ezzel karnyújtásnyira került a negyedik bajnoki címéhez, bár még így is jelentős a lemaradása Kostecki mögött, négy verseny lesz ezt még ledolgozni. Jövőre már biztos, hogy Amerikába költözik majd, hogy megkezdje a felkészülést a teljes szezonos NASCAR-szereplésre, de korábban kiemelte, nagyon fog koncentrálni arra, hogyan fejezi be az idei szezont a Supercars sorozatban.

„Nem mi voltunk a leggyorsabb autó ezen a héten, de sokat dolgoztunk a beállításokon, és Richie kiemelkedő munkát végzett. Nagyon hiányozni fog, szeretem ezt a helyet. Még visszatérek”jelentette ki van Gisbergen az ESPN-nek.