szombat, április 20, 2024

Elkezdődhet a Rockingham Speedway felújítása

Dátum:

Megosztás:

Az egykor szebb napokat megélt Rockingham Speedway lassan újra régi fényében tündökölhet. A tulajdonosok ugyanis bejelentették, kidolgozásra kerültek a pálya modernizációjával kapcsolatos tervek.

- Reklám -

Az 1965 októberében megnyitott pálya korábban évtizedeken keresztül az amerikai szériaautózás legmagasabb kategóriája, a NASCAR Kupa sorozat naptárának elválaszthatatlan részét képezte. Az akkor Grand National Seriesnek hívott sorozat, megnyitó gyanánt egy 500 mérföldes versenyt rendezett a kora egyik legmodernebb autóverseny-létesítményeként számon tartott 1 mérföldes oválon. A teltházat jelentő 35.000 néző előtt lebonyolított viadalt a korszak egyik kiemelkedő alakja, Curtis Turner nyerte.

- Reklám -

A NASCAR premier sorozata 2004-ig évente két alkalommal is ellátogatott a „The Rock”, azaz „A Szikla” becenevű pályára. Akkor azonban a tulajdonos, a NASCAR-közeli International Speedway Corporation az őszi verseny helyére egy másik pályáját, a fontanai California Speedway-t protezsálta be. Ez a döntés megpecsételte a rockinghami ovál sorsát. A rendszerint februári, igencsak kedvezőtlen időben lebonyolított verseny ugyanis közel sem vonzott annyi nézőt, mint a bajnoki hajrában elcsattant őszi viadal.

A 2004-es szezon után a pálya kikerült a Kupa sorozat naptárából, majd az ISC megvált a pályától.

2012-ben ugyan a Truck Series visszatért Rockinghambe, azonban mindössze 2 versenyt követően, financiális okok miatt ismét kikerült a naptárból. A pályát üzemeltető cég tartozásai miatt pedig pár hónappal később be is zárták a létesítményt. Az észak-karolinai aszfaltcsík fölött felgyülemlett fellegek közt azonban a Rockingham Properties LLC érkezésével kikandikálni látszanak a napsugarak. Az utóbbi időben egyre több alkalommal bőgnek fel ugyanis ilyen-olyan célból a versenymotorok a pálya környékén. Néhány drift versenyt követően idén hosszú idő után az első szériaautó-versenyt is megrendezték volna. A 125 mérföldre tervezett Solid Rock Carriers CARS Tour versenyt azonban Hoosier gumiellátási problémái miatt törölni kellett.

- Reklám -

A tulajdonosok ráadásul annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék a rangosabb sorozatok számára is a helyszínt, régóta nem látott fejlesztésekbe kezdtek. Egy 9 millió dolláros fejlesztési csomag keretében a pálya első körben új aszfaltot, valamint világítást is kapni fog. A tervek szerint a későbbiekben egyéb infrastrukturális fejlesztések is várhatók.

A pálya alelnöke, Justin Jones elmondása szerint a fejlesztések mind a nagy, 1,017 mérföldes, mind kis, Little Rocknak nevezett fél mérföldes pályát érinteni fogják, melyeknek hosszútávú célja, a rangos autóverseny-sorozatok visszacsábítása a „Sziklára”.