back to top
csütörtök, május 30, 2024

Busch 200 kört ment szabálytalan autóval, és a NASCAR nem büntette

Dátum:

Megosztás:

Kyle Busch-t a verseny vége felé intették ki egy olyan szabálytalanság miatt, amit már a verseny elején elkövetett a csapata.

- Reklám -

Ben Beshore csapatfőnök elismerte, hogy a 18-as rajtszámú csapata hibázott, amikor szalagot tett Kyle Busch Toyotájának hűtőrácsára. Ezt az idei évtől szigorúan bünteti a NASCAR.

- Reklám -

A fékhűtőre akartunk szalagot rakni” – mondta Beshore. „Őszintén szólva nem gondoltam, hogy ragadni fog. Azt hittem, hogy le fog esni, és nem lesz gond, mert ez egy rács… néhány vékony drót és nagy, kövér nyílások.

Nem így történt, és a csapatot nem azonnal megbüntették a szabálytalanságért. A NASCAR a 345. körben a nem engedélyezett beállításra hivatkozva fekete zászlót adott Buschnak.

- Reklám -

Azért tartott ilyen sokáig a büntetés kiszabása, mert a NASCAR azt mondta, hogy a boxkiállásról készült videót vizsgálják, és megbizonyosodnak arról, hogy azt a csapat tette oda, és nem törmelék volt, amit Busch szedett fel a pályán.

A NASCAR nem adott hivatalos nyilatkozatot azon kívül, hogy megerősítette a szorgalmas videóvizsgálatot. Beshore elmondása szerint ugyanezt a magyarázatot kapta, amikor a futam után a NASCAR irodájába ment.

Tudtak róla, hogy mi raktuk rá. Szóltam nekik, amikor történt az eset” – mondta Beshore.

A Next Gen bevezetésével a NASCAR tisztviselői betiltották, hogy a csapatok szalagot helyezzenek az autó hűtőrácsára, ahol a légáramlás a motorháztető szellőzőnyílásain keresztül halad.

Ezért a csapat tudta, hogy hibát követtek el, és nem a hűtőrácsot célozták meg. A csapatok régebben a hőmérséklet és a leszorítóerő szabályozására használtak szalagot a hűtőrácson.

Busch a 400 körös verseny 351. körben letöltötte büntetését, a hatodik helyről állt ki a boxba, és egy kört veszített. A győzelemre esélyes versenyző végül így a kilencedik helyen ért célba.