kedd, április 16, 2024

Beárazta a NASCAR-mezőnyt, vagy a körülmények a kezére játszottak Shane van Gisbergennek?

Dátum:

Megosztás:

Nem mindennapi, hogy valaki rögtön az első versenyén nyerni tud, vasárnap azonban Shane van Gisbergen mégis olyat autózott, hogy még a NASCAR nagymenői is megemelték a kalapjukat.

Meglepetésember nyerte a NASCAR első utcai versenyét!

- Reklám -

- Reklám -

A verseny végén az új-zélandi később tudott kiállni gumikért, így az utolsó szakaszban támadni tudta az előtte haladókat. A gumispórolás mellett azonban több tényező is segítette van Gisbergent a győzelemben.

Egyrészt neki és Jenson Buttonnak volt egyedül a mezőnyben tapasztalata utcai helyszínekkel, ráadásul ő az ausztrál Supercars-ban hasonló autókkal versenyzett már korábban.

- Reklám -

„Talán 4-5, de lehet, hogy 8 én előnyben van hozzánk képest, hiszen szinte ugyanezt csinálta a Supercars-ban. Már dolgoztam vele korábban, csapattársak voltunk a Daytonai 24 óráson egy Lexusban.

Láttam, hogy tehetséges a volán mögött, nagyon gyorsak is voltunk. Ő volt a csapat legjobbja végig, úgyhogy tudja, mit csinál. Tudtam, hogy jó lesz, amint lehetőséget kapott.”

De nem csak a kétszeres bajnokot nyűgözte le:

„Egy külön ligában volt” fejezte ki véleményét az egyik (épített pályán általában jól szereplő) Chase Elliott, aki idén először küzdött a győzelemért, így a Rájátszásért is.

„Nem akarok más nevében beszélni, de engem rossz színben tüntetett fel, és szerintem a többieket is. Most majd hazamegy, és elmondja a barátainak, milyen rosszak vagyunk.”

Kyle Larson szintén nagy felzárkózást mutatott be, és végül Elliott mögött lett negyedik.”Jó móka volt az én szemszögemből. Amikor mögém ért, éppen összeraktam egy jó szektort, és azt gondoltam, biztos le lesz maradva két autóhossznyival, de a hátsó lökhárítómon volt.

Ekkor úgy voltam vele, hogy »Atyaég, ez a srác repül hozzánk képest«. Aztán elment mellettem, és első sorból nézhettem a többit.”

A pole-ból induló Denny Hamlin ugyan hamar visszaesett, de így sem szégyenkezik a többiek nevében.

„Ha egy épített pálya vagy ovál lett volna, lenne miért zavarba jönnünk.” kezdte a veterán.

„Az emberek azt gondolják, hogy valaki elment az NBA-ba, és megverte LeBron Jamest, vagy valami hasonló. De kocka alakú labdával és négyzetes kosárral. Minden más. Inkább mi mentünk az ő világába, mint fordítva. Ők inkább vezetnek ilyen szűk korlátok között.

Ha ovál lenne, akkor ez lenne a legnagyobb teljesítmény, így sem semmi. 67 éve az első, aki egyből futamot nyert. Hihetetlen, egyszerűen lenyűgöz a tehetsége. És megnézzük, mindig ott volt gyorsabb, ahol a falak voltak. Minél szűkebb rész volt, annál jobban ment hozzánk képest.”

Hamlin azt is kiemelte, Ausztráliában a másik oldalon vezetnek, így van Gisbergen ehhez is helyben kellett igazodott – bár, mint a fenti példa mutatja, volt már hasonló tapasztalata korábbról.