back to top
kedd, május 21, 2024

A NASCAR elmagyarázta, hogy miért döntöttek Kyle Larson javára a rendkívül szoros kansasi befutónál

Dátum:

Megosztás:

Brad Moran, a NASCAR ügyvezető igazgatója tisztázta, hogy miként döntöttek Kyle Larson és Chris Buescher között a kansasi futam végén, vagyis a Cup Series történelmének eddigi legszorosabb befutójánál.

- Reklám -

Kimondottan emlékezetes módon zárult a NASCAR Cup Series kansasi versenye. Kyle Larson a sorozat történelmének eddigi legszorosabb befutója során aratott győzelmet. A Hendrick Motorsports pilótája 1 ezredmásodperccel Chris Buescher előtt ért célba.

Minden idők legszorosabb befutója után Kyle Larson ünnepelhette a kansasi győzelmét (videó)

- Reklám -

Azonban a lassítás képei alapján nem volt maximálisan egyértelmű, hogy ki nyerte a versenyt. A Kansas Speedway fehér rajt- és célvonala ugyanis nem teljesen pontosan van felfestve, és úgy tűnt, hogy ez Larsonnak kedvezhetett. Nemrég viszont Brad Moran, a Cup Series ügyvezető igazgatója tisztázta, hogy erről egyáltalán nincs szó.

- Reklám -

„Nagyon közel voltak egymáshoz, de mi nem abból a pontosságából indulunk ki, ahogy egy festő fest egy vonalat a versenypályára – mondta Moran a SiriusXM NASCAR rádiónak. – A [vonal] a látvány miatt, szurkolók és a csapatok kedvéért van ott, de amikor ilyen kis különbségről van szó, mi biztosítjuk, hogy megfelelő legyen a befutó, ahogyan sok más sportág is. Van egy ceruzavékony vonallézerünk, és ez a kamera másodpercenként 4 és 20 ezer darab közötti képkockát rögzít, szóval mi ennyire közelről látjuk a rajt- és célvonalat.”

„Nyilvánvalóan különböző textúrák vannak az aszfalton és a betonon, és emiatt ennél a [festett] vonalnál – nem mintha nagyon eltért volna [a lézertől], vagy bármi ilyesmi – nyilvánvalóan sokkal szigorúbb határ van arra, hogy ki nyer meg a Cup-futamot vagy bármilyen más NASCAR-versenyt.”

„Egy ilyen utolsó kör volt a vége annak a futamnak, amely szerintem a NASCAR történelmének az egyik legjobb versenye volt az elejétől a végéig – tette hozzá Moran. – Az nyilvánvaló, hogy az utolsó körben hatalmas csata volt a célvonal felé menet, a 4-es kanyarból egymás mellett jöttek ki hárman vagy négyen a győzelemért küzdve, és az 5-ös [Larson] és a 17-es [Buescher] még egy kicsit össze is ért. Kyle Larson és Chris Buescher nagyszerű munkát végeztek azzal, hogy egyenesben tartották az autóikat, és a megfelelő irányba mentek tovább.”

„Mind tudtuk, hogy nagyon szoros volt a befutó, és aztán a kameránkhoz mentünk, amelyet minden szakasz végén, és minden pont- vagy pénzdíjas befutónál használunk. Az pedig azt mutatta, hogy [Larson] megelőzte [Bueschert], nos, ahogy már mindannyian tudjuk, 0,001 másodperccel, ami a Cup Series történelmének legszorosabb befutója” – jegyezte meg.

Egyébként a NASCAR ugyanezt a technológiát használta korábban az atlantai futamon is, amely hasonlóan szoros befutóval ért véget.

A NASCAR történelmének harmadik legszorosabb befutója döntött Atlantában (videó)