back to top
csütörtök, május 30, 2024

A NASCAR Cup-ba igazolt a Minardi korábbi F1-es versenyzője

Dátum:

Megosztás:

Tarso Marques a Minardi színeiben három szezont teljesített az F1-ben, az egyiket Fernando Alonso csapattársaként. Most a NASCAR-ban próbál szerencsét.

- Reklám -

A 46 éves Tarso Marques annak idején 1996-ban mutatkozhatott be az F1-ben a Minardi versenyzőjeként. Akkor még csak hazája futamán, Interlagosban, valamint Argentínában indult, 1997-ben viszont, ugyancsak velük, már fél szezont teljesített. Ezután a Forma-1 közönsége 2001-ben láthatta őt viszont. Ebben az évben egy ígéretes spanyol, bizonyos Fernando Alonso csapattársaként, ugyancsak a Minardi autójában. Ő volt a mezőny öt braziljának egyike. Mostani szemmel visszatekintve arra a szezonra érdekes látni, hogy egyébként év végén előrébb is rangsorolták őt Alonsónál.

- Reklám -

Két kilencik helyet is szerzett, így hiába verte őt Alonso gyakorlatilag folyamatosan, ennek köszönhetően ő végzett előrébb a szezon végelszámolásánál. Ennek ellenére a szezont a 20-as rajtszámú Minardiban már nem ő, hanem Alex Yoong fejezte be.

A brazil két F1-es időszaka között, valamint néhány futam erejéig azt követően is megfordult a CART-ban. Ezután a brazil Stock Car-bajnokságban versenyzett. Itt szerezte a legközelebbi tapasztalatokat a NASCAR műfaji sajátosságaival, ahol 2022-ben mutatkozhat be.

- Reklám -

Csapatát, a Team Stange Racinget John Stange Jr. üzletember vezeti. Az ex F1-es versenyző Marques autóját a legutóbbi trendekhez illeszkedve szintén egy decentralizált pénzügyi szolgáltató, a kriptovalutával is foglalkozó Dignity Gold szponzorálja majd. Charterrendszer van érvényben, emiatt pedig az F1-ben 24 versenyt teljesítő Marquesnek minden egyes olyan alkalommal kvalifikálnia kell majd a versenyekre, ahol a nevezések száma meghaladja a maximumot.

Megküzdött a koronavírussal, és súlyos állapotba került betegsége során. Egy alkalommal még újra is kellett éleszteni a gyógyulása felé vezető úton.

Marques 2022-es szezonja

Tarso Marques 2022-es NASCAR Cup-versenynaptára a következőképpen néz majd ki:

  • Július 3 – Road America
  • Július 31 – Indianapolis road
  • Augusztus 21 – Watkins Glen
  • Augusztus 27 – Daytona
  • Október 9 – Charlotte ROVAL
  • Október 16 – Las Vegas
  • Október 23 – Homestead-Miami
  • November 6 – Phoenix