back to top
péntek, június 21, 2024

Viszályt szít a csapatok és az IndyCar között a sorozat új teszthelyszíne

Dátum:

Megosztás:

Egészen különleges helyszínen kezdődött az idei IndyCar szezon, de ennek nem mindenki örült a paddockban.

- Reklám -

A 17 kanyarral rendelkező, közel 5 kilométeres pálya élvezetes vonalvezetésével nagyon tetszett a pilótáknak, főnökeik viszont annál kevésbé örültek annak, hogy az itt szerzett tapasztalatokat nem tudják majd felhasználni a 2023-as szezon során.

Szokatlan problémával szembesült az Európából érkező újonc

- Reklám -

Az IndyCar vezetéséért felelős Penske Entertainment kitart amellett, hogy jó döntés volt a pályára vinni a tesztet.

- Reklám -

„Minden érdekelnek és a médiának is meg akartuk mutatni, hogy ezentúl máshogy intézzük majd a dolgainkat. Ez az az év, amikor teljesen új szintre akarjuk emelni a sorozat növekedését.” fejtette ki a mögöttes üzenetet Mark Miles, a Penske Entertainment ügyvezető igazgatója.

„És nincs is jobb mód erre, minthogy egy olyan helyre látogatunk el, ahol még nem voltunk eddig, nemde? A helyszín minősége nem is mérhető, annyival jobbak a létesítmények. A szolgáltatások szintúgy, a dolgozók tesznek róla, hogy itthon érezzük magunkat.”

„A pálya maga gyors, a pilóták is élvezik.”

A helyszín nem titkolt célja, hogy az IndyCar naptárába is bekerüljön, ezzel már nem lenne akadálya a további téli gyakorlásoknak sem. Odáig azonban még hosszú út van még hátra, ezt még a tulajdonos, Tim Rogers is elismeri.

„Ez [a teszt] jó próba volt arra, hogyan tudunk kezelni egy ekkora mezőnyt, és maga a helyszín hogyan működik nekik [az IndyCarnak].”

A legnagyobb munkát az jelentené, hogy el kell különíteni a csapatok számára elzárt teret a jelenleg nem létező, nézői területtel.

„4000 embert tudnánk ellátni a mindennapi nézők közül. Ez egy prémium esemény lenne a prémium közönségnek.”

Miles kijelentette, bármennyire jó a helyszín, versenyrendezésnél azért még nem tart jelenleg az ügy.

„Tim és itt mindenki nagyszerű munkát végeztek a teszt során. Mindenki boldog volt itt, szerintem fogunk találni lehetőséget, hogy itt folytassuk valahogyan. Akár ez verseny is lehet, de ezt a lépést még korai lenne most megugrani.”

Luxus helyszínen hozott szoros végeredményt az IndyCar tesztje

És hogy milyen lenne rajta versenyezni? Josef Newgarden, az IndyCar kétszeres bajnoka igyekezett megválaszolni a kérdést.

„A pályát sokkal jobban élveztük, mint előre vártuk. Kihívást jelentett, mindenképpen a technikásabb helyszínek közé sorolható.”

„Verseny szempontjából nehéz megmondani, milyen lenne. Egyszerűen ette a gumikat. Nagy volt a különbség az első és a második nekifutás között. Úgy gondolom, nagyon jó lehetne versenynek, nagymértékű gumikopással.”

„A bukótereken dolgozni kéne még egy kicsit, ha versenyezni szeretnénk itt, de lehetséges, nem kéne sokat változtatni ahhoz, hogy itt verseny legyen.”

Azt Newgarden is megjegyezte, nem feltétlenül hasonlít semelyik pályára, amin menni fognak a szezon során, de kiemelte, a csapatok összeszokása szempontjából így is hasznos volt a teszt.