back to top
péntek, június 21, 2024

Versenyüléshez jutott a legújabb F1-es pilóta korábbi riválisa is

Dátum:

Megosztás:

Ugyan már teljesen más úton járnak, szinte egyszerre lépett előre a Red Bull két korábbi juniorja, Liam Lawson és Jüri Vips.

- Reklám -

Helmut Marko nem csinál titkot abból, hogy szereti egymás ellen is összevetni a feltörekvő fiatal pilótákat, és rendszerint párosával szerződteti őket. Sokszor együtt mozgatja őket a ranglétrán, és a jobban teljesítő pilótát lépteti tovább, amikor adódik egy lehetőség. Ilyen páros volt annak idején Sébastien Buemi és Jaime Alguersuari vagy éppen Max Verstappen és Carlos Sainz is.

- Reklám -

Az utóbbi években Liam Lawson és Jüri Vips lépett ugyanabba a sorozatba hasonló időben, egyészen az F4-es szinttől alig egy év választotta el őket, és sokszor versenyeztek egymás ellen is. A ranglétrát megmászva az észt a Red Bull, az új-zélandi pedig az AlphaTauri tartalékosa lett, amikor az észt egy rasszista megjegyzéssel ki nem rúgatta magát a Red Bulltól.

Marko megmagyarázta Vips kirúgását

- Reklám -

Azóta Vips próbál visszakerülni a versenyzéshez, Lawson pedig a Super Formula sorozatban állt parkolópályára, amíg fel nem szabadul egy hely a Red Bull valamelyik csapatánál. Mivel Daniel Ricciardo teljes állásban visszakerült a mezőnybe, egyedül látta el a két csapat körüli tartalékosi szerepkört is.

Váratlanul lehetőséget kapott a Holland Nagydíjon, amikor az ausztrál megsérült, és érdekes módon Vips pár napra rá jelentette be, hogy ő is egy komoly sorozatban mutatkozhat be egy másik pilóta helyén.

Történt ugyanis, hogy az IndyCar mezőnyében a Rahal Letterman Lanigan Racing év közben rúgta ki Jack Harvey-t. Az egyetlen fennmaradó oválversenyen egy tapasztaltabb IndyCar-pilóta, Conor Daly kapta meg a helyét, az utolsó két futamra a csapat azonban már a jövő évre próbál ki egy pilótát Vips személyében.

Az észt kinevezése nem teljesen váratlan, hiszen már kétszer is tesztelt a csapattal az elmúlt évben, és a szezonyitón megsérült Harvey helyén őt indították volna, amennyiben a brit nem épül fel.

„Egész évben nem vezettem, így nagy elvárásaim vannak, és várom a lehetőséget, hogy újra vezethessek. 2022 végén már teszteltünk Sebringben, és úgy éreztem, a helyemen vagyok a csapatban, mindenkivel kijöttem, és tetszett a légkör” – nyilatkozta Vips a kinevezés kapcsán a The Race-nek.

„Bobby [Rahal] sokszor biztosított második esélyt, és köszönöm, hogy ezúttal rám esett választása. Remélem, sikerül eredménnyel meghálálnom ezt neki Mike-nak [Lanigan] és az egész csapatnak.”

A két versenyes bemutatkozásnak külön tétje is van, ugyanis a 30-as számú autó jelenleg nincs benne a legjobb 22-ben, ami az év végén közel egy millió dollárt érne az RLLR-nek a Leaders Circle elnevezésű program keretében.

A csapat másik jelöltje az Indy NXT-ben versenyző Toby Sowery lett volna, így amennyiben az észt nem tud bizonyítani, jövőre lehet, hogy nem ő kapja meg az ülést.