vasárnap, december 10, 2023

VeeKay rekordidővel első, Johnson is bejutott a top 12-be

Dátum:

Megosztás:

VeeKay kihasználta a kedvező hőmérsékletet a nap elején, és az Indy 500 történetének harmadik leggyorsabb kvalifikációs futását teljesítette.

- Advertisement -

A nap folyamán azonban több sztárnak, köztük Helio Castronevesnek, Colton Hertának és Marco Andrettinek is komoly gondjai akadtak.

- Advertisement -

Pato O’Ward kezdte meg az időmérő edzés szombati napját, ahol a 13. és a 33. pozíciók dőltek el, illetve az, hogy ki kerül be a vasárnapi top 12-be.

A mexikói ász Arrow McLaren SP-Chevrolet-je 233,037 mérföld/órás átlagot repesztett, de ezt a legközelebbi futó, Rinus VeeKay egyből meg is javította.

- Advertisement -

Az Ed Carpenter Racing-Chevy pilótája – aki első két Indy 500-as versenyén a negyedik és a harmadik helyről indult – 234,702-es nyitókört futott, és bár a negyedik köre 232,655 mp/h-ra esett vissza, az átlaga így is elég lett.

Ez volt az Indy 500 történetének harmadik leggyorsabb kvalifikációs futása.

Érdemes kiemelni az Indy 500 újoncot, Jimmie Johnson-t is, aki bár sok helyen majdnem súrolta a falat, végül 232,398 mp/h-s átlagot futott, és ezzel a 6. legjobb időt autózta.

A nap egyik legérdekesebb esetét Sato és Marco Andretti produkálta. A japán versenyző 232,196-os átlagot futott, azonban levezető körén feltartotta Marco Andrettit, és emiatt elvették a körét emiatt.

Sato ezután újra próbálkozhatott, és bár még a falat is érintette, bekerült a top 12-be. Az Andrettis autók szenvedtek a motorokkal, Colton Herta és Marco Andretti is technikai malőrök tömkelegével küzdött, előbbi 25. utóbbi a 23. helyről várhatja majd a rajtot.

Castroneves és a Penskék negatív előjelekkel várhatják az Indy 500-at

A négyszeres Indy 500 győztes Hélio Castroneves az utolsó körben az 1-es kanyarban majdnem eldobta az autóját, és emiatt el kellett vennie a gázról a lábát, így végül csak 27. helyről indulhat majd.

A Penske versenyzőinek sem volt jó napja, hiszen a legtöbbjük már az egyre melegedő pályán futotta leggyorsabb körét. Power a 11. helyen bejutott a top 12-be, azonban Newgarden (14.), és McLaughlin (26) csalódottan fejezheti be a szombati napot.

A Ganassi csapata ennek ellentettjeként fantasztikus napot zárt, hiszen mind az öt autójukkal benn vannak a top12-ben. Palou (4.), Kanaan (5.), Johnson (6.), Ericsson (8.) Dixon pedig a 10. helyen zárt.

Juan Pablo Montoya elveszítette garantált időmérős lehetőségét, mivel az autója megbukott a kvalifikáció előtti technikai ellenőrzésen, és az autóját borzalmasnak nevezte.

A napnak az eső vetett véget, hiszen kb. 3 órával a vége előtt leszakadt az ég, és bár sok versenyző várta, hogy időt futhasson, valamint magyar idő szerint fél 11-kor újra megpróbálkoztak a száradó pályán, de azonnal visszaküldték a mezőnyt a közelgő újabb vihar miatt.

Vasárnap folytatódik a program 18:30-kor az edzéssel, majd 22:00-kor, amikor már a legjobb 12 dönti majd el, hogy ki indulhat majd az Indy 500 pole pozíciójából.

Végeredmény

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.