back to top
vasárnap, május 19, 2024

Újabb áldozatot szedett az amerikai versenyzők tipikus betegsége?

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt években újra gyakoribb lett az olyan esetek száma, ami Dale Earnhardt halálához is vezetett. Lehet, hogy az idén is kettétört egy karriert egy nagyobb baleset?

- Reklám -

A NASCAR egyik legkedveltebb pilótája és legendája, Dale Earnhardt 2001-ben, a Daytona 500-on szenvedett halálos fejsérüléssel járó balesetet, a becsapódások okozta probléma azonban azóta sem szűnt meg. Fia 2017-ben sorozatos agyrázkódások után kényszerült visszavonulni, tavaly pedig Kurt Busch karrierje ért véget poconói ütközése után.

- Reklám -

Nemcsak a NASCAR világában fordult elő azonban ilyen, három éve Oliver Askew nem találta meg korábbi formáját, miután a falnak csapódott az Indy 500-on. Az agyrázkódást nehéz műszerekkel is kimutatni, Dale Jr. beszámolója alapján pedig nem lesz senki ugyanolyan utána.

Idén úgy tűnik, egy újabb, nagyon sikeres versenyzőnek mondhatunk búcsút. Simon Pagenaud a második szabadedzésen szenvedett igen látványos balesetet Mid-Ohióban, és ugyan a sérüléseiből felépült, az agyrázkódás tüneteit mutatja, ezért nem térhet vissza a szezon további részében.

Karrierje legnagyobb balesetét szenvedte el az Indy 500 korábbi győztese

- Reklám -

A franciánál hamar felismerték a helyzet súlyosságát, nem úgy, mint Askew esetében, aki így versenyzett hónapokon keresztül megváltozott képességekkel.

„Egy hónapom telt el úgy, hogy minden reggel ködös fáradtsággal keltem fel, mintha másnapos lettem volna. És egyetlen percre sem múlt el mesélte Dale Earnhardt Jr. a 2012-es balesetének utóhatásairól a HBO dokumentumfilmjében. – Úgy éreztem, csak át kell esnem rajta, addig kell próbálkozni, amíg el nem múlik” – mondta a gyakran látási zavarokkal vagy éppen személyiségváltozással járó agyrázkódásról.

NASCAR Cup Series, Daytona
Dale Jr. szerint a sorozatos kisebb koccanások is járhatnak súlyos következményekkel – Fotó: James GIlbert/Getty Images/NASCAR

Askew több hónapnyi szenvedés után el is veszítette ülését, és a Formula E-ben próbálta meg újrakezdeni karrierjét, de jelenleg csak szakértőként van jelen a sorozatban, ahogy Dale Earnhardt Jr. is ezt a pályát választotta kényszerű visszavonulása után.

Utóbbi szószólója is lett az ügynek, miszerint az ilyesmit muszáj kezelni ahelyett, hogy a kirúgástól félve eltussolnák az agyrázkódást, ezzel veszélyeztetve nemcsak az adott pilóta, de a többiek egészségét is.

Pagenaud szerződése év végén lejár, így, könnyen lehet, hogy a francia jövőre már nem tér vissza a Meyer Shank Racinghez, de akár az IndyCarból is kiszorulhat.