back to top
péntek, június 21, 2024

Rosenqvist másképp tekint vissza a rémálomba illő szezonjára

Dátum:

Megosztás:

Csapattagjai közül volt, aki egyszerűen frusztrálónak, idegesítőnek és gyászosnak ítélte a 2021-es évet. Azonban a versenyektől eltekintve Rosenqvist pozitívan értékelte az idényét.

- Reklám -

Rosenqvist a 2020-as IndyCar évet követően elhagyta a Chip Ganassi Racing kötelékét, hogy az épp frissen formálódó és elég gyorsan sikerre törő Arrow McLaren SP tagja lehessen. Nagy vállalkozás, és semmiképp sem ostoba döntés, de borzasztóan nehéz feladat hárult rá, hiszen az ASMP autóját teljesen másképpen kell vezetnie, mint a Ganassinál megszokottat.

- Reklám -

A versenygép Pato O’Ward agresszív vezetési stílusához tökéletesen passzolt, Rosenqvistéhez viszont egyáltalán nem. Voltak olyan pillanatai az évének, amikor úgy tűnt, hogy jól fog alakulni a hétvégéje, végül azonban kudarcba fulladt.

A Texasi forduló második futamán O’Ward nyert, és Rosenqvist sem ment rosszul, hiszen a hatodik helyen állt. Amikor azonban az utolsó kerékcseréjére és tankolása miatt a pitbe érkezett, egy rosszul rögzített kerék miatt visszacsúszott és csak a tizenhatodik helyen fejezte be a versenyt.

- Reklám -

Összesen két TOP10-es helyezést hozott össze a szezonban, ebből a legjobb a Portlandben szerzett hatodik pozíciója volt. Az összetett állás huszonegyedik helyén végzett, ami még akkor is gyenge, ha a súlyos Detroit-i balesete miatt két futamot kihagyni kényszerült.

A pozitív hozzáállás fontos Rosenqvistnek

A The Race-nek adott exkluzív interjújában a 30 éves svéd elmondta, nem néz vissza túlságosan negatívan a 2021-es évre.

„Egy rémálomhoz illő éven vagyok túl, az eredmények tekintetében egyáltalán nem mondható jónak, mégis örömmel tekintek vissza az előző szezonra, hisz a helyezéseimen kívül minden másra pozitívan emlékezem” – mondta a 30 éves versenyző.

„Nagyon örülök annak, hogy ilyen jól tudok együtt dolgozni a csapattal. Általánosságban véve az életem is jó úton halad. Egyszerűen egy olyan év volt, ahol nem tudtam jól magamra szabni az autómat, főleg az épített pályákon. Nagyon nehéz úgy előre haladni, ha közben mindvégig azon dolgozol, hogy kiásd magad a gödörből. Ilyen ez a sport. Előfordulnak ilyen évek. Nehéz, de muszáj megbirkózni ezekkel, főleg, ha a csapattársad sokkal jobban teljesít nálad.”

Rosenqvist úgy gondolja, lelkileg sokat fejlődött a tavalyi évnek köszönhetően.

„Nem  estem kétségbe, nem lógattam az orromat, aminek nagyon örülök, mert könnyen ilyen helyzetbe kerülhettem volna. Pontosan az ilyen, és ehhez hasonló helyzetek kezelése határoz meg téged, mert nagyon nehéz visszatérni a normális kerékvágásba, ha elveszíted az önbizalmad.”

Természetesen a csapat is közrejátszik egy versenyző eredményeiben. Az ASMP-nek pedig akadt jó pár hibája az év során a felkészülés, és a pit kiállások tekintetében is.

A legfontosabb egyelőre az, hogy megadják Rosenqvistnek azt, amire szüksége van, egy sikeres szezonhoz, ehhez viszont a svédnek is jobb teljesítményt kell majd nyújtania.