vasárnap, április 21, 2024

Palou és a bajnoki cím a Ganassi sztárgyárában

Dátum:

Megosztás:

Álex Palou újoncszezonja után rögtön az egyik csúcsistállóhoz, a Chip Ganassi Racinghez került 2021-re. Meg is ugrotta a magasra tett lécet.

- Reklám -

Minden adott volt a Chip Ganassi Racing számára a 2021-es szezonban. Na de előzetesen nem Álex Palou volt ennek az előzetesen várt fő alkotóeleme! A legenda Scott Dixon 2020-ban bajnoki címet ünnepelhetett, idén pedig úgy vághatott neki a szezonnak, hogy rápróbál a hetedik elsőségére is.

- Reklám -

Végül nem (csak) Scott Dixonról szólt a Ganassi szezonja, hanem jóval inkább az IndyCar-szinten zöldfülűnek számító Álex Palouról. Na persze Dixon is egy igen erős idényt futott, hiszen nyert egy futamot és sokáig esélye volt a bajnoki címre. De végül csak negyedik lett.

Álex Palou viszont jött, látott, és már a szezonnyitón tarolt. Év végén pedig bajnoki címet ünnepelhetett.

- Reklám -

Na persze a Ganassi mindig is jó volt tehetségkutatásban. Juan Pablo Montoya például a Forma-3000-es bajnoki cím után Amerikába átszerződve már a harmadik futamon győzni tudott az 1999-es CART-szezonban. Sokkal többet Dixon sem várt, ő második ganassis szezonjában ülhetett fel a bajnokság trónjára 2003-ban. Kicsit más volt hozzájuk képest az addigra már F1-es tapasztalattal rendelkező Alex Zanardi helyzete. A valamivel több mint 20 F1-es futamot teljesítő olasz ezekkel az ismeretekkel tudott első évében futamokat nyerni, hogy aztán egy évre rá ő is bajnok legyen.

Palou esetében nem sokan számítottak hasonló instant sikerre, mint Montoyáéknál. Talán csak nem tartották elegendőnek a 2019-es Super Formula-szezonját, amikor az utolsó futamra készülve még több mint reális esélye volt a bajnoki címre. Illetve azért újoncként 2020-ban ellátta őt tanácsokkal a korábban az IndyCarban versenyző japán-amerikai Roger Yasukawa is a Team Goh megbízásában, amely a Dale Coyne Racing társcsapata volt.