back to top
vasárnap, június 23, 2024

Mögöttem az utódom – Dan Wheldon és J. R. Hildebrand utolsó körös drámája az Indy 500-on

Dátum:

Megosztás:

Drámai körülmények között ért véget a 2011-es Indy 500, amelynek főszereplői Dan Wheldon és J. R. Hildebrand voltak. 

- Reklám -

A Retro Verseny Ajánló rovatunkban minden szerdán elhozunk egy az interneten keresztül ingyenesen megtekinthető izgalmas viadalt az Amerikai Egyesült Államokból.

- Reklám -

A Michigan Wolverines egyetemi amerikai foci csapat bajnoki címe kapcsán megemlékeztünk az edzőjük, Jim Harbaugh által alapított Panther Racing IndyCar-istállóról. Ez az alakulat egy nagyon szerencsétlen sorozatot tudhatott magáénak a 2008 és 2011 között megrendezett négy Indy 500-on, hiszen mindegyiken a második helyen ért célba az egyik versenyzőjük. 

Tulajdonosként kétszeres IndyCar-bajnok lett, most edzőként felért az egyetemi amerikai foci csúcsára

- Reklám -

A 2010-est megelőző két futamon ez a pilóta Dan Wheldon volt, aki a 2011-es szezonra már nem kapott ülést a Panthertől, ahol az újonc J.R. Hildebrand váltotta. Wheldon más csapattól sem kapott egy egész szezonra szóló szerződést, de a Bryan Herta Autosport felkínált neki egy lehetőséget az Indy 500-on való indulásra. 

Ilyen előzmények után indult neki ez a két pilóta a 95. Indianapolisi 500 mérföldes versenynek, amelyet 2011. május 29-én rendeztek. A futamot a beugró Wheldon a hatodik, Hildebrand a tizenkettedik helyről kezdhette meg, a pole pozícióból Alex Tagliani rajtolt. Ezen a ponton arra hívnánk fel olvasóink figyelmét, hogy a sokak által ismert végkimenetelre való tekintettel ebben a cikkben kivételesen megnevezzük a győztest. 

A futam első 190 köre számtalan izgalmas jelenetet hozott, de az igazán drámai események csak ezt követően történtek. 10 körrel a leintés előtt Bertrand Baguette, Dario Franchitti és Hildebrand harcoltak a vezető helyért, de mind Baguette, mind Franchitti kifogyott az üzemanyagból, ezért előbbi kiállt a bokszba, utóbbi pedig teljesen lelassult. Ezáltal a kaliforniai újonc került az élre, ő azonban egy óriási hibát követett el az utolsó kör utolsó kanyarjában: egy lekörözött versenyző kikerülése közben megcsúszott és a falnak csapta az autót. 

A mögötte haladó Wheldon körülbelül 300 méterrel a célvonal előtt előzte meg a sérült autóval közlekedő vetélytársát, majd megnyerte a futamot, ezzel 2005 után másodszorra is ő emelhette fel a győztesnek járó Borg-Warner Trófeát. Így tehát Hildebrandnak sem sikerült a Panther pilótájaként Indy 500-at nyernie, Sausalito szülötte végül a második helyen ért célba, folytatva ezzel az indianapolisi székhelyű csapat rossz szériáját. 

Wheldon azonban sajnos nem sokáig élvezhette ki a győzelmét, hiszen a szezon utolsó, Las Vegasi-i fordulójában egy szörnyű balesetet szenvedett, majd a kórházba szállítása közben, csupán harminchárom évesen elhunyt. J. R. Hildebrand ezen a 2011-es Indy 500-on járt legközelebb a győzelemhez a Brickyardon, sőt ezután csak egy alkalommal állhatott dobogóra az IndyCarban.