péntek, február 23, 2024

Még mindig nem tudja a Penske, miért esett ki Newgarden

Dátum:

Megosztás:

A Penske tüzetesen kivizsgálta Josef Newgarden autóját a második iowai verseny után és még most sem tudják, hogy mi romlott el a 2-es rajtszámú versenyautóban.

- Reklám -

A kétszeres IndyCar bajnok – aki az első versenyen esélyt sem hagyott a versenytársainak – a második futamon is sokáig az élen állt, azonban 63 körrel a vége előtt valami elromlott az autójában és az anomáliát követően nagy sebességgel a falba csapódott. Az amerikait később kórházba is kellett szállítani, miután összeesett, de azóta már kiengedték onnan.

- Reklám -

Newgarden autója vadul kitört az Iowában található oválpálya 4-es kanyarjával. Az élő közvetítésben jól látszódott, hogy a baleset előtt a 2-es rajtszámú Penske Chevrolet hátuljából füst szivárgott ki. Mivel Newgarden autójának bal eleje emelkedett el az aszfalttól a becsapódás előtt, így minden jel arra mutatott, hogy valami az autó jobb hátulján romolhatott el.

A lengéscsillapító hiba nagyon ritkának számít az IndyCarban. Ugyan nem pont ezt történt Newgarden esetében, de ha a lengéscsillapító rugója teljes mértékben összenyomódik és azt követően még további terhelés éri, akkor U alakúra hajlik, majd a teteje letörik a testről.

- Reklám -

Newgarden stratégája, Tim Cindric szerint a probléma pontos megmagyarázása nagyobb gondot okoz a számukra, mint ha az amerikai pusztán egy vezetői hiba miatt törte volna ripityára az autóját.

„Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez soha többet nem fog előfordulni, mert a baleset egy kilazult csavar vagy valami hasonló indok miatt történt meg. Lehet, hogy az alkatrész már túlzottan öreg volt és egyszerűen eltört. Ez aggaszt, mert jelen állás szerint nem nagyon csinálnák másként semmit.”

„Ezt a dizájnt használjuk már nagyon régóta és nem volt vele baj. Most azonban valami lett vele és nem tudjuk, hogy pontosan micsoda. Az alkatrész egyáltalán nem volt viseletes túlzottan, így elküldtük azt egy szakértőhöz. Azonban ő sem talált rajta repedést és semmi gyanúsat, ami miatt még mindig egy rejtély, mi történhetett.”