back to top
péntek, június 21, 2024

Használt Suzuki áráért eladó a NASCAR történetének egyik legkülönlegesebb autója

Dátum:

Megosztás:

Az autónak nem is szabadott volna versenyeznie, de mégis megtette, később pedig ellopták, de mégis előkerült.

- Reklám -

A NASCAR már a kezdetektől fogva olyan autókat vonultatott fel, amiket az utca embere is megvehetett. Bár ez később azért változott, a stock car alapja mindig is az utcai modellek maradtak.

- Reklám -

A kevés kivétel egyike volt az a 1998-as Ford Taurus, ami most Arkansas-ban kerül kalapács alá. 25 éve az éppen kivonuló Thunderbird nem tudta felvenni a versenyt a Chevrolet Monte Carlóval, így a Ford beszüntette a gyártást 1997 után. Új fegyver után kellett nézniük, és az egyetlen, feladatra alkalmas típus azonban a nem éppen aerodinamikus Taurus volt.

Roger Penske és Jack Roush egy hamis prototípussal győzték meg a NASCAR képviselőit, hogy engedélyezzék az átalakított Taurus karosszériát indulni. Nemcsak, hogy kétajtóssá tették a kasztnit, de aerodinamikailag is továbbfejlesztették úgy, hogy tényleg versenyképes legyen.

- Reklám -

A húzás annyira bejött, hogy a Taurus egészen 2005-ig volt a mezőnyben – igaz a NASCAR-változat utcai verziója addigra pár év késéssel, de piacra került.

A most eladásra szánt autót Mark Martin, a NASCAR egyik legsikeresebb bajnoki címet nem szerző pilótája hét győzelemre vezette a modell első évében, amivel második lett a bajnokságban.

Az autót 1999-es, év közbeni nyugdíjazása után a főszponzor Valvoline kapta meg, amely egy akció keretein belül akkor egy texasi Walmartban elajándékozta, de akkor már arany festéssel. A motorháztetejét pedig Martin alá is írta.

Ezt a bizonyos Ford Taurust utána ellopták, és végül 2006-ban Arkansas-ban bukkant fel újra, és azóta gyűjtők kezében volt. Jelenleg ugyanott található, tulajdonosa pedig 20 ezer dollárért (jelenlegi árfolyamon átszámolva 7,2 millió forintért) válna meg a működő V8-as turbóval rendelkező autótól, ami azt nézve, hogy ennyiért már a magyarok népautójának számító Suzuki modellpalettájáról sem tudunk bármit választani (egy új S-Cross akár ennek a duplájába is kerülhet, de egy új Swiftet azért ki lehet hozni belőle), egyáltalán nem sok. Persze, ezzel az autóval nem lehet elintézni a nagybevásárlást vagy kirándulni vinni a családot.