csütörtök, február 22, 2024

Jó az öreg a háznál! 2023-ban biztosan marad az IndyCarban Castroneves

Dátum:

Megosztás:

Pár héttel ezelőtt még igencsak forró volt Hélio Castroneves alatt a talaj, és csak úgy záporoztak felé a kérdések a jövőjét illetően.

- Reklám -

Tavaly a negyedik Indianapolis 500-as győzelmét ünnepelhette a most már 47 esztendős élő legenda, de e csillag fénye egyre inkább kialudt az elmúlt egy évben, köszönhetően a sok sikertelenségnek.

- Reklám -

Ebben az idényben ezidáig összesen három top 10-es szereplést tudott csak felmutatni a brazil „Pókember”, ami finoman szólva sem jó statisztika. Ráadásul egyik sem dobogós eredmény.

A 2022-es évének eddigi legjobb eredménye egy 7. hely, hol máshol, ha nem Indianapolisban, az Indy500-on. Ezzel szemben csapattársa, a francia Simon Pagenaud hét top 10-es eredményt tudott felmutatni, ráadásul ő még dobogóra is állhatott egyszer, az Indy GP-n.

- Reklám -

Ám Hélio lelkesedése töretlen maradt. Hiába merültek fel azok a pletykák, hogy 2024-től ismételten csak az Indy500-on jelenne meg a Meyer Shank Racingnél, vagy egy másik csapatnál, ezeket a híreket határozottan cáfolta.

Nem, nem, jellen pillanatban semmi értelme csak az Indy500-ra fókuszálnom. Semmit se nyernénk ezzel, se én, se a csapat” – mondta Castroneves.

Most legalább biztossá vált, hogy 2023-ban nem kell aggódnia az állása iránt, ugyanis az IndyStar amerikai hírportálnak megerősítette, hogy a következő szezonban is minden egyes futamhétvégén Meyer Shank alakulatát fogja erősíteni.

Hélio Castroneves a Borg-Warner kupával
Hélio Castroneves a Borg-Warner kupával Fotó: IndyCar Media

Castroneves célja: Fejlődni, fejlődni, fejlődni

A 2022-es évet megelőzően utoljára 2017-ben teljesített egy teljes szezont az IndyCarban. Akkor negyedik lett az összetettben, még a Team Penskenél. Visszarázódni nem egyszerű, pláne, hogy ez volt az első teljes éve, amikor az aeroscreen mögül kellett dolgoznia, ezért egy tanulóévnek is felfogható, amit idén csinál a brazil.

Ehhez tegyük hozzá, hogy a csapat sem veterán mérnökökből rakódott össze, hanem egy relatíve fiatal brigádból, akik a harmadik szezonjukat teljesítik közösen, ráadásul ez az első év, amikor nem csak egy, hanem két autón kell dolgozniuk, minden egyes hétvégén.

Ezért is érezte volna kidobott pénznek, időnek és energiának Hélio, ha nem folytatják tovább közösen a munkát.

Dobhatnánk ki mindent a kukába, ha nem csinálnánk még egy teljes szezont közösen. Van miért visszatérnem. Mindannyian ezt szeretnénk” – árulta el még az iowai hétvége alatt Castroneves.

Nashvilleben hozzátette, „mások is megszenvedtek egy csapatváltással. Például Rosenqvist, akinek egy kicsit több időre volt szüksége, hogy megtalálja a közös hangot a csapatával

Vagy ott van Harvey, neki sincs jó szezonja a Rahal Letterman Lanigan Racingnél, pedig nem ügyetlen. Még a veterán Sato is megküzd az első Dale Coyne Racinges szezonjában, de a csapattársam, Simon is még keresi a helyét.

Egyszerűen vannak olyan versenyzők, akiknek több idő kell, hogy alkalmazkodni tudjanak. Hiába vannak olyanok, akik amint beülnek egyből jól mennek, egy másik rétegnek ehhez idő kell, és sokan elképzelni sem tudják, hogy ez mennyire nehéz.

Gatewayen már látható lesz a javulás?

Castroneves így már sokkal nyugodtabban fordulhat a hétvégi World Wide Technology Racewayen (Gateway) rendezett fordulóra, amely az utolsó ovál verseny lesz az idei IndyCar Series naptárban.

Az aktív versenyzők közül, ő a legrégebbi futamgyőztes, hisz 19 évvel ezelőtt, azaz 2003-ben megnyerte ezt a versenyt. Emellett az aktív pilóták közül neki van a második legtöbb vezetett köre a történelem során, szám szerint 271. Csak Josef Newgarden előzi meg a maga 406 vezetett körével.

Az időmérőt és a versenyt az ARENA4+-on lehet majd figyelemmel kísérni. A megszokottakhoz képest kicsit eltérő időpontban, Pénteken 23:00-tól lesz látható csúsztatott élőben az időmérő, a verseny viszont élőben lesz látható, szombatról vasárnapra eső éjszaka 00:30-kor.