péntek, február 23, 2024

IndyCar-legendák képviselik Amerikát a Goodwood Revivalon

Dátum:

Megosztás:

Scott Dixon, Hélio Castroneves, Dario Franchitti és a NASCAR-ból szintén ide átnyergelő Jimmie Johnson. Mindannyian ott lesznek a Goodwood Revival keretein belül.

- Reklám -

Dario Franchitti most már visszajáró vendég a Goodwood Revival programsorozatán. Mellette az amerikai autóversenyzést a NASCAR Cup Series valaha volt egyik legsikeresebb versenyzője, az IndyCar legendáinak számító két pilóta, valamint minden idők (holtversenyben) legsikeresebb Indy 500-asa képviseli majd. Goodwood így összesen 10 IndyCar-bajnoki címet, 8 Indy 500-as győzelmet és 7 NASCAR Cup Series-bajnoki címet láthat majd vendégül.

- Reklám -

Johnson még a 2020-as szezon végén vonult vissza a NASCAR-versenyzéstől. 686 futamból 83-at megnyert, 222 alkalommal zárt az első öt hely valamelyikén, harmincötször pedig elsőként indulhatott. Ezután az IndyCarba szerződött, hétvégén pedig újonc Indy 500-fellépésén rögtön a 12. helyről kezdhet. Johnson nem titkoltan nagyot álmodott, és egy esetleges Indy 500-győzelemnek elég jó esélyekkel vág neki. Bár az esélyes nyilván nem elsősorban ő.

IndyCar-legendák

Az új-zélandi Scott Dixon hat IndyCar-bajnoki címénél csak A. J. Foyt szerzett többet. 51 futamgyőzelme is igencsak előre pozicionálja őt, abban Foyt és Mario Andretti áll csak előtte. Érdekes módon a veterán IndyCar-pilótának pont az Indy 500 alakult az egyik legrosszabbul. Azt ugyanis „csak” egyszer, még 2008-ban tudta megnyerni.

- Reklám -

Hélio Castroneves annál jobban teljesített a Brickyardon. 2021-es Indy 500-as győzelmével a verseny történetének holtversenyben legsikeresebbje lett. Ugyanúgy 4 győzelemmel rendelkezik, mint A. J. Foyt, Rick Mears és Al Unser. Bár Castroneves például pont bajnoki címet nem szerzett még a bajnokságban, ahol viszont tényleg királlyá koronáztatott, az az IMSA volt 2020-ban. Tavaly és idén pedig a műfaj legnagyobb versenyén, a daytonai 24 óráson diadalmaskodott.

Franchitti már régi motoros

Dario Franchitti már régi motorosnak számít a Goodwood Revivalokon. 2019-ben itt ült először versenyautóba azután, hogy 2013-ban egy súlyos sérüléssel járó baleset nyomán vissza kellett vonulnia. Szintén ugyanebben az évben látta vendégül Goodwood Jeff Gordont.

A két részből álló St Mary’s Trophy idén az 1960-as évek szalonautóira összpontosít. Ezután következik a RAC TT Celebration, a Revival hétvége legnagyobb versenye. Ez az európai mérnöki tudományokat az amerikai izomerővel méri össze. A Jaguarok, Ferrarik és Cobrák biztosan nem kímélik egymást a történelmi autóversenyzés egyik leghíresebb versenyén. Szintén ott lesz a Goodwood Revivalon 2009 Forma-1-es világbajnoka, Jenson Button is.

Richmond hercege, a verseny főszervezője így nyilatkozott a Goodwood Revival kapcsán: „Megtiszteltetés, hogy a leghíresebb és legsikeresebb IndyCar-pilóták csatlakoznak hozzánk az idei Revivalon. Nagyon örülök, hogy Hélio, Scott, Dario és Jimmie is csatlakozik hozzánk ősszel. Mindannyian alig várjuk, hogy a motorsport e legendái hihetetlen látványt nyújtsanak az eseményen.