back to top
szombat, július 20, 2024

Indy 500: Kanaané az utolsó edzés, a Penske a legjobb pit csapat

Dátum:

Megosztás:

Egy autó összetört, egy másik autó repült, és a Chip Ganassi Racing pedig Kanaan révén folytatta az egész eseményen át tartó dominanciáját.

- Reklám -

Az eső miatt késve ugyan, de megtartották az Indy 500 utolsó edzését, az úgynevezett „Carb Day”-t.

- Reklám -

A leggyorsabb Tony Kanaan lett (227.114mph), akit szorosan követte csapattársa, Marcus Ericsson a 8-as Ganassival (227.004mph), a Dale Coyne Racing with Rick Ware Racing versenyzője, Takuma Sato lett a harmadik, az Indy 500 pole-ból induló Scott Dixon pedig a negyedik.

Az edzés 45 perccel a vége előtt félbeszakadt, amikor David Malukas balesetet szenvedett, miután Santino Ferrucci rákanyarodott az 1-es kanyarban, amitől a 18-as rajtszámú Dale Coyne autó defektet kapott, és a falba csapódott.

- Reklám -

Malukas látható sérülés nélkül pattant ki az autóból. Ferrucci pedig egy 20 perces stop-and-hold büntetést kapott az edzés zárásaként.

Rendben vagyok” – mondta Malukas. „Ez volt az egyik legnagyobb ütés, amit valaha éreztem.

Az én hibám” – ismerte el Ferrucci. „Egyszerűen rosszul ítéltem meg a helyzetet.

A gyakorlás 25 perccel a vége előtt ismét megszakadt, amikor Colton Herta a 26-os számú Andretti Autosport gépe vált repülővé.

Az Indy GP győztese a fedélzeti kamerás felvételek szerint lement a fehér vonal alá, aminek következtében keresztbe állt autója, és a SAFER falnak ütközve a levegőbe emelkedett, majd fejtetőn csúszott végig szinte az egyenes végéig.

Herta tájékoztatta csapatát, hogy jól van, és másodpercekkel később az IndyCar AMR biztonsági csapata már a helyszínen volt, és azon dolgozott, hogy helyes irányba fordítsa az autót, és Herta saját erejéből kimászhasson a pilótafülkéből.

Ez szívás” – mondta Herta. „Jól vagyok. Hálás vagyok az AMR biztonsági csapatának.

Malukas és Herta egészségügyi ellenőrzésen is átesett, elengedték őket, és engedélyezték, hogy részt vegyenek a vasárnapi Indy 500-on.

A Penske 12-es csapata nyerte az Indy 500 Pit Stop kihívást

A pénteki Indy 500 „Carb Day” alkalmával megtartották a hagyományosnak számító Pit Stop kihívást is. Az esemény két éves, Covid miatti szünet tért vissza, és igazán izgalmas attrakciót szolgáltatott a nézőknek.

A feladat az, hogy a versenyző beálljon a pit csapatához, azok minél gyorsabban elvégezzék a kiállást, majd a kijövetelnél a lehető leggyorsabb induljon el a sofőr.

A pikantéria az, hogy ez párosban történik, tehát az autók egymás mellett haladnak, a pit csapatok pedig gyakorlatilag egymáshoz érve dolgoznak az Indianapolis Motor Speedway boxutcájában.

Nos ez okozott is hajmeresztő dolgokat, hiszen egy baleset majdnem történt, amikor Sage Karam a kiállás utáni kigyorsításnál keresztbeállt, és majdnem belecsapódott Félix Rosenqvist autójába.

Nem túl nagy meglepetésre a döntőbe a Penske (Newgarden révén) és a Ganassi (Dixon révén) jutott el, és végül a Penske bizonyult a leggyorsabbnak.

Hozzá kell tenni, hogy a két autó fej-fej mellett volt a kiállás előtt, és a kiállás végéig is, azonban Scott Dixon nagyon lassan indult el, talán le is fulladt, így Newgarden közel 1 másodperccel legyőzte riválisát.

A győztes idő 10,949 másodperc volt. A Penske ezzel 17. alkalommal hódította el a legjobb pit csapatnak járó címet, amivel toronymagasan vezetik az örökranglistát.