back to top
péntek, június 21, 2024

Óriási rekordsebességgel ötödször is Dixoné az Indy 500 pole

Dátum:

Megosztás:

Scott Dixon ötödször nyerte meg az Indy 500 pole-ját, a valaha volt második leggyorsabb időmérős, és a valaha volt leggyorsabb pole átlaggal.

- Reklám -

A Chip Ganassi Racing-Honda hatszoros IndyCar-bajnoka és 2008-as Indy 500-as győztese két 234 mérföld/óra feletti kört futott, és még a negyedik, leglassabb köre is gyorsabb volt, mint a legtöbb pilóta leggyorsabb próbálkozása.

- Reklám -

A 234,046 mp/h-s (376.6 km/h) átlagteljesítménye egyben minden idők második leggyorsabb kvalifikációs futását is jelenti az Indy 500 időmérői közül, csak Arie Luyendyk 1996-os futama mögött, bár mivel az nem a pole-napon történt, így Dixoné a rekord.

Erről szól ez a hely, egyszerűen elképesztő” – mondta az Indy 500 pole embere. „Az a sok fel- és lejtmenet, amit egy nap alatt megélsz, egyszerűen őrület. A Honda hozta a mai napot, annyira örülök mindenkinek, remélem, Chipnek óriási mosoly van az arcán.

- Reklám -

Nyilvánvalóan ez még nem jelent semmit, eltekintve attól, hogy a megfelelő helyről indulunk, eddig nem voltunk jók abban, hogy ott tartsuk az autót. Mindig van itt valami befejezetlen ügy, biztosan most sem egyszerű dolgunk.

Dixon mögött csapattársa, Álex Palou végzett, akit a hónap meglepetésembere, Rinus VeeKay követett. Ez a hármas indulhat majd vasárnap az Indy 500 első sorából.

Épphogy lecsúszott az első sorról Ed Carpenter, akinek az első köre fantasztikus volt, ahogy a második, és a harmadik köre is, de a fontos negyedik körben leesett az átlaga, így végül csak negyedik lett.

A Ganassi fantasztikus napját Marcus Ericsson és Tony Kanaan egészítette ki, ők az 5. és a 6. helyről rajtolhatnak majd.

Akik nem jutottak be az Indy 500 Fast 6-be

Ha már Ganassi: Jimmie Johnson ismét elvitte a show-t top 12-es teljesítményével, de megint nem olyan okokból, amit szeretett volna. A hétszeres NASCAR Cup Series bajnok első körében majdnem a falba állt, és bár utána nagyon stabil volt, nem tudta visszahozni az elvesztett időt, és „csak” a 12. helyről várhatja majd az Indy 500 rajtját.

Az Arrow McLaren SP duója, Pato O’Ward és Félix Rosenqvist is nagyszerűen szerepelt, előbbi a 7., utóbbi a 8. helyről indulhat majd. O’Ward és Rosenqvist is elégedetten nyilatkozott, és szerintük kihozták a maximumot ebből az időmérőből.

Az újoncversenyt – egyelőre – Romain Grosjean nyerte, aki tegnap egyetlen Andrettisként jutott be a top 12-be, ő majd a 9. helyről indulhat az Indy 500-on, a szintén egyetlen Penskésként próbálkozó Will Power 11. lett. Közéjük Takuma Sato ékelődött be a 10. helyen.

2022 Indy 500 időmérő végeredménye