back to top
hétfő, július 22, 2024

Így készült második esélyére a rasszizmussal vádolt pilóta

Dátum:

Megosztás:

Tavaly év vége óta nem versenyzett, de az IndyCar legfrissebb pilótája, Jüri Vips folyamatosan azon dolgozott, hogy visszatérhessen.

- Reklám -

Tavaly robbant ki a botrány, miszerint a Red Bull juniorja egy élő adásban használt egy rasszista kifejezést, és így rövid időn belül menesztették a bikások akadémiájáról. Ugyan az előre megkötött szerződések értelmében az F2-es szezont befejezte, de azontúl minden esélyét elveszítette egy F1-es ülésre.

- Reklám -

Az észt versenyző azóta az IndyCarban próbálta megvetni a lábát, és az év utolsó két versenyére lehetőséget is kapott a Rahal Letterman Lanigan Racingtől. Első amerikai futama előtt arról kérdezték, hogyan változtatott magán a bizonyos, karrierjét kettétörő Twitch-stream óta.

Versenyüléshez jutott a legújabb F1-es pilóta korábbi riválisa is

- Reklám -

„Miután ez az egész lezajlott, megkértem a csapatomat, a Hitech-et, hogy irassanak be egy kurzusra, ami alapján megérthetem, hogy mi sértő és mi nem. Nagy hibát követtem el, anélkül, hogy tudtam volna róla. Azt hittem, hogy káromkodom” – ismertette az esetet saját szemszögéből Vips a pitdebrief.com-nak.

„Többet akartam megtudni erről, hogy ne történhessen még egyszer ilyesmi, mert nem tudom, mi az, amit még tudnom kéne. Utána sok időm volt gondolkodni ezen, hogy sokakat cserben hagytam. A szurkolóim mellett sokan segítettek a karrierem során, és mindezt eldobtam magamtól, mert korábban nem tájékozódtam ilyesmiről, csak a versenyzés érdekelt.

Talán ezért használtam azt a szót, mert azt hittem káromkodás és nem valami sokkal rosszabb.”

Vips elárulta, azóta két képzésen is részt vett a témában az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államokban is, hogy új csapatának is megfeleljen. Bobby Rahal ugyan tudomásul vette az észt pilóta múltját, de osztotta a Hitech álláspontját, akik nem menesztették azonnal.

„Jüri az egyik európai barátomon keresztül került a képbe. Persze, ez a hibája után történt, azután, hogy a Red Bull elengedte. A csapat, akiknek vezetett, jól ismerték, így – bár hibának ítélték a dolgot – nem gondolták, hogy ez az egy tett leírja őt, mint embert, így végig vezethette náluk az évet.”

Az Egyesült Államokban ugyanazt a kurzust járta végig, amit korábban a 2020-as szezon során a NASCAR Cup Series bajnoka, Kyle Larson is, miután ugyanazt a szót használta, amit Vips.

„Természetesen sajnálatos, hogy ilyen hibát vétett, de megfizetett érte, de kiemelném, hogy lenyűgöz, hogy maga kereste, hogyan javíthatná ki a hibát, és ezt a mai napig megteszi.” – emelte ki Rahal.