hétfő, április 15, 2024

Így élte túl a gyászt, és őrzi a tragikus sorsú hős emlékét a családja

Dátum:

Megosztás:

A 2000-es évek tragikus hőse szinte mindent elért az újraegyesülő IndyCarban, de a siker ellenére már nem nézheti végig, hogy fiai a nyomdokaiba lépnek.

11 éve hunyt el Dan Wheldon az IndyCar történetének legborzalmasabb tömegbalesetében

- Reklám -

- Reklám -

Mai napig az IndyCar része Dan Wheldon, akinek a monogramját viseli a Dallara jelenlegi karosszériája.

A brit pilóta fiatal korában még Jenson Button legnagyobb riválisa volt, pénzhiány miatt viszont Amerikában kötött ki, és végül ez előnyére vált.

- Reklám -

Egy furcsa anomália következményeképpen európai versenyzőként főleg az oválpályákon volt eredményes. Ennek eredménye egy bajnoki cím és két Indy 500-győzelem lett, valamint egy Daytonai első hely is a mérlegéhez tartozott.

Ennek ellenére Európában is nagyra becsülték a tehetségét, Mario Theissen például 2005-ben (bajnoki évét követően) felajánlotta neki a BMW Sauber tesztpilótai ülését, amit visszautasított, amikor megtudta, hogy későbbi versenyülés nem jár a megbízatással.

2011-re azonban összeveszett akkori csapatával, akik nem fizették ki, így versenyülés nélkül maradt, és az amerikai szokásokhoz híven szakkommentátor lett. Ennek ellenére az Indy 500-on beugróként indult, és J.R. Hildebrand utolsó kanyaros ütközése miatt nyerni is tudott.

Év végén Randy Bernard, az IndyCar akkori vezetője 5 millió dolláros díjat ajánlott fel annak egy meghívott pilótának, amennyiben a mezőny végéről megnyeri a szezonzárót. A megkeresésre azonban senki nem válaszolt, így Bernard felkérte Wheldont, hogy fogadja el a kihívást.

A verseny első részében egy 15 autót érintő baleset alakult ki, a hátulról érkező Wheldon pedig nem tudta kikerülni az autókat. Autója közel 100 métert repült, és a korlátban kötött ki. Teste sajnálatos módon a kórházba szállítás közben felmondta a szolgálatot, a versenyt pedig tiszteletére nem indították újra.

A történetnek azonban még nincs vége, hiszen Wheldon fiai is pilótának készülnek, így a következő generációban tovább él a versenyzés iránti szeretet. Az idősebbik fivér, Sebastian már az Andretti juniojaként idén F4-es kategóriában versenyezhet.

Oliver & Sebastian Wheldon, Susie Wheldon, Soctt Dixon
Fotó: Chris Owens/Penske Entertainment

A brit pilóta életéről és családjáról a Time Studios és a Stardust Frames Production készített filmet, The Lionheart (Az oroszlánszív) címen, amit most vasárnap a Tribeca Filmfesztiválon mutattak be. Ami számunkra fontosabb, hogy az HBO Sports Documentaries megvette az internetes jogokat, így remélhetőleg Magyarországon is elérhető lesz majd a film, ehhez azonban még nem köthető dátum.