back to top
vasárnap, május 26, 2024

Majdnem hazamentek, de maradtak, Le Mans-i győzelem lett a jutalmuk

Dátum:

Megosztás:

Utoljára rendeztek versenyt a GTE autóknak Le Mans-ban, miután jövőre a GT3-as kategória váltja fel őket. A Corvette gyári csapata – bár rendelkeznek majd GT3-as autóval – nem vesznek majd részt ebben, inkább az ügyfélcsapataiknak biztosítanak majd lehetőséget, miután a FIA két autóban maximalizálta az egy gyártó által nevezhető csapatok számát.

Késői dráma ellenére jól sikerült a NASCAR Le Mans-i kalandja

- Reklám -

- Reklám -

Idén a Corvette egy rendkívüli szezont tudhat eddig maga mögött, az eddig rendezett WEC-versenyeken csak egyszer lettek másodikak, minden másik esetben nyertek.

Egyszer már az időmérő előtt is egy komplett újra építést kellett végrehajtania a csapatnak, majd a versenyen már a második órában egy rövid javításra kényszerültek. Ennek következtében kétszeres körhátrányba is kerültek, mindezt szakadó esőben.

- Reklám -

„Már azon viccelődtünk, hogy hazamegyünk – árulta el Nicky Catsburg, Michelisz Norbert korábbi csapattársa. – De valahogy vissza tudtunk kapaszkodni a stratégiánknak és néhány jól időzített döntésnek köszönhetően. Az autó valami eszméletlen volt.”

Ha ez nem lett volna elég, egyszer még egy kört nem is kaptak vissza, amikor az új biztonsági autós intézkedéseket hibásan alkalmazták, de ez sem törte meg az éppen autóban ülő Ben Keating versenyzési kedvét.

„Nagyon trükkös volt az esőben. meséli az amerikai. – Körül-belül 20 másodpercet veszítettünk, amikor az egyik szervizúton kellett visszamennem a pályára. Később láttam, hogy valaki ütközött ugyanott, így megéri óvatosnak lenni.

Több, mint a géposztály fele kiesett, ez is sokat segített nekünk. Többen a legnagyobb vetélytársaink közül nem értek el az éjszaka végéig, a bajnokság második-harmadik-negyedik helyezettje mind kiesett. Nem is tudom, volt-e már ilyen versenyem, ennyi kiesővel.”

Corvette Racing; FIA World Endurance Championship; 24 Hours of Le Mans in Le Mans, France; June 10-11, 2023; Corvette C8.R No. 33 driven by Nicky Catsburg, Ben Keating, and Nicolas Varrone
Fotó: Richard Prince/Chevrolet Photo

A Corvette versenyzői azonban többnyire a szabadedzésen nagyon hibázó fiatal Nicolás Varrone teljesítményét illették dicsérettel, aki nemcsak az éjszakai esőben állta meg a helyét, hanem a reggeli órákban is, amikor a fáradtság miatt a legtöbb baleset történik. Ráadásul tripla etapot teljesített, amivel rendesen levette a terhet csapattársairól is.

„Úgy érzem, jókor voltam a pályán. – fejtette ki a chilei versenyző, aki közel fél kört hozott a kategóriában vezető autókon. – Az autó egyre gyorsabb lett a nagy sebességű kanyarokban, ahogy melegedett fel az aszfalt.”

A verseny végén Catsburgnak jóformán csak be kellett hoznia az autót, amit meg is tett, ezzel nemcsak győzött, de először fejezte be a versenyt.

Corvette Racing; FIA World Endurance Championship; 24 Hours of Le Mans in Le Mans, France; June 10-11, 2023; Corvette C8.R No. 33 driven by Nicky Catsburg, Ben Keating, and Nicolas Varrone
Fotó: Richard Prince/Chevrolet Photo