back to top
hétfő, július 22, 2024

Hivatalos: Herta nem kap szuperlicenszet, Horner kiakadt

Dátum:

Megosztás:

Az FIA hivatalosan is bejelentette, hogy Colton Herta nem kap szuperlicenszet, Christian Horner a hír hallatára azonnali változásokat követel.

- Reklám -

Az FIA hivatalosan bejelentette, hogy elutasította a Colton Herta szuperlicenszével kapcsolatos kérelmet, de ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszer „folyamatosan felülvizsgálat alatt áll”.

- Reklám -

A Red Bull Pierre Gasly helyére szerette volna szerződtetni Hertát az AlphaTaurihoz, így a francia az Alpine-hoz kerülhetett volna.

Mivel azonban Herta az IndyCar – FIA általi – gyenge megítélése miatt nem érte el a szuperlicenchez szükséges 40 pontot, az irányító testület kijelentette, hogy nem jogosult a szuperlicenszre.

- Reklám -

Az FIA megerősíti, hogy bár a megfelelő csatornákon keresztül megkeresést kaptak, de Colton Herta pilóta nem rendelkezik az FIA szuperlicenc megszerzéséhez szükséges pontszámmal” – mondta az FIA szóvivője.

Az FIA folyamatosan felülvizsgálja szabályait és eljárásait, többek között a szuperlicensz jogosultság tekintetében is, a fő tényezők, amelyeket e téma kapcsán figyelembe vesznek, a biztonság, a tapasztalat és a pályán nyújtott teljesítmény.

Jelenleg a Formula Regional Americas bajnoka több szuperlicensz pontot szerez, mint az Indy Lights bajnoka, de mivel a pilóta előző három szezonjában szerzett pontokat is figyelembe veszik, az ezekben a kategóriákban elért sikereknek csak korlátozott értéke van, míg az IndyCarban az első két helyezettnél kevesebb pontot kapó versenyzők pontjai számos junior szériával egyenértékűek.

Christian Horner a Herta hír hallatára azonnali változásokat követelt az FIA-tól.

Nagyszerű lenne, ha a – jelenleg – vitathatatlanul legjobb amerikai pilóta lehetőséget kapna a Forma-1-ben. Sajnos a licenszkorlátozások miatt ez nem fog megtörténni” – mondta Horner.

Tiszteletben kell tartanunk az FIA álláspontját – végtérre is ezekben az ügyekben az FIA-nak kell döntenie a legjobb belátásuk szerint.

„Ugyanakkor véleményem szerint azonnal meg kell vizsgálni a dolgot, mert nem kellene, hogy olyan nehéz legyen a pilótáknak Amerika első számú sorozatából a Forma-1-be jutni.